Σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν ήδη εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη και ο εμβολιασμός γίνεται και στα Φαρμακεία που πλέον αποτελούν πιστοποιημένα εμβολιαστικά κέντρα.
Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου Α. Βίτσος.
«Τα Φαρμακεία του νησιού μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πιστοποιηθεί για εμβόλια κατά της Γρίπης και του τετάνου. Το θέμα του εμβολιασμού απασχολεί έντονα όλους τους υγειονομικούς και επιστημονικούς φορείς, κυρίως γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμών κυρίως ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε και πήρε την θεσμοθέτηση του εμβολιασμού με αποτέλεσμα πέρυσι να υπάρχει μια πολύ μεγάλη άνοδος στον αριθμό των εμβολιαζόμενων. Έτσι από 2.000.000 δόσεις το 2018, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 3.200.000 εμβολιασμοί σε όλη τη Χώρα, ενώ φέτος έχουμε ξεπεράσει ήδη τα 3.000.000 εμβολιασμούς» ανέφερε, σημειώνοντας πως ανάλογος αυξητικός ρυθμός παρατηρείται και για τη Ζάκυνθο.
Ο κ. Βίτσος τόνισε πως ήδη έχουν εμβολιαστεί πολλά άτομα και στη Ζάκυνθο, ενώ ακόμη αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός εμβολιασμών. Στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει απόθεμα γιατί έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες προμήθειες, ωστόσο σε πανελλαδικό επίπεδο είναι δεδομένο πως υπάρχει έλλειψη.
Σε σχέση με τις συνταγογραφήσεις, που είναι υποχρεωτικές για την χορήγηση των εμβολίων, ο κ. Βίτσος εξήγησε πως χρειάζεται μια πλήρης καταγραφή της διανομής των εμβολίων ώστε να μην παρατηρηθεί έλλειψη ή εξαγωγή τους από την ελληνική αγορά.
«Η συνταγογράφηση εξασφαλίζει την πλήρη παρακολούθηση και τον έλεγχο. Εκτός από την συνταγογράφηση όμως εφαρμόζεται και ένα εθνικό μητρώο εμβολιασμών , στο οποίο τα φαρμακεία καταγράφουν τους εμβολιασμούς ανά ΑΜΚΑ» τόνισε ο κ. Βίτσος, υποστηρίζοντας πως το μέτρο έχει ήδη φέρει καρπούς.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), ζακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα,σύνδρομο Down
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9. Άστεγοι.
10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.