Τα πρώτα δείγματα για την καλή τουριστική χρονιά δόθηκαν με τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων για την αρχή της σεζόν, δηλαδή για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο όπου η αύξηση είναι της τάξεως του 15%.
Παρότι οι αφίξεις στην αρχή της τουριστικής περιόδου δεν καταγράφουν την εικόνα για όλη τη χρονιά, εν τούτοις είναι ενδεικτικές μιας καλής πορείας που αναμένουμε, εκτός απροόπτου με αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η χθεσινή ημέρα ήταν από τις καλές για το αεροδρόμιο αφού από το πρωί είχαμε αφίξεις από τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία. Χθες πάτησαν το πόδι τους για πρώτη φορά στο νησί μας δύο νέες εταιρείες, η μία είναι η Corendon από την Ολλανδία και η άλλη είναι η Condor από τη Μ. Βρετανία. Οι εταιρείες έφεραν τουρίστες από τις αντίστοιχες χώρες και παρότι ο καιρός την ώρα της άφιξης δεν ήταν καλός, οι επισκέπτες κατέβηκαν χαμογελαστοί από τα αεροσκάφη και με καλή διάθεση στο ξεκίνημα των διακοπών τους.
Οι πτήσεις
Χθες Κυριακή 4 Μαΐου οι πτήσεις άρχισαν στις 10 το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα.
Το πρώτο αεροπλάνο της Condor ήλθε το Μάντσεστερ και έφερε 244 επιβάτες.
Ακολούθησε το αεροπλάνο της Corendon που έφερε 189 επιβάτες από το Άμστερνταμ.
Αεροπλάνο της Thomas Cook έφερε από το Μπέρμιχαμ 224 επιβάτες
Αεροπλάνο της Thomson από το Κάτγουικ έφερε 187 επιβάτες
Αεροπλάνο της Thomson από το Νιουκάστλ έφερε 185 επιβάτες
Αεροπλάνο της Easy jet έφερε 161 επιβάτες από το Κάτγουικ
Τέλος αεροπλάνο της Thomas Cook από το Μπρίστολ έφερε 200 επιβάτες.
Οι αφίξεις
Αναφορικά με τα στοιχεία των αφίξεων για τον Απρίλιο μήνα έγινε γνωστό ότι υπάρχει αύξηση.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έκανε γνωστό ότι τον Απρίλιο του 2014 έφτασαν στη Ζάκυνθο και στο διεθνές αεροδρόμιο 27 αεροσκάφη που μετέφεραν 4.119 επιβάτες. Επίσης είχαμε και μία πτήση το Μάρτιο που έφερε 139 επιβάτες από τη Μ. Βρετανία.
Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2013 είχαμε 25 αεροσκάφη και 3.694 επιβάτες. Οι αφίξεις των επιβατών από το εξωτερικό κατέγραψαν αύξηση 15,3%.
Στο ΣΕΤΕ
Στην 22η ανοικτή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ μίλησε την περασμένη Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του Τουρισμού και σημείωσε: «Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ, το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει καθώς αναμένουμε πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε βασικές προυποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
«Πρώτον όλα αυτά έχουν προυπόθεση την σταθερότητα, δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει. Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν.
Δεύτερον απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.
Τρίτον όλα αυτά απαιτούν μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία αλλά σαν στίβο ευκαιριών.
Τέταρτον ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός όχι μόνο ως εκμετάλλευση αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής.
Πέμπτον όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα».
Ακόμη, στην ομιλία του είπε:
«Παρότι το 2013 πετύχαμε ρεκόρ αφίξεων προχωράμε σε σχέδιο αναδριάρθωρση και αναβάθμιση με στόχο να επεκτείνουμε την διάρκεια της τουριστικής περιόδου και να ανεβάσουμε την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη που για την χώρα μας είναι 146 ευρώ με προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων. Επίσης πρέπει να διεισδύσουμε σε αγορές που έχουμε χαμηλή συμμετοχή σε αγορές όπως η Ρωσία η Κίνα καθώς επίσης να αναπτύξουμε καθετοποιημένες τουριστικές εκμεταλλεύσεις και τον θεματικό τουρισμό, θρησκευτικό, ιατρικό, θαλάσσιο.
Προωθούμε μία σειρά παρεμβάσεις με κύρια έμφαση στα εξής:
-χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού. Είναι μεταρρυθμίσεις που είχαν στοιχειώσει την Ελλαδα για δεκαετίες και τώρα τις προχωρούμε
-Αδειοδότηση που ήταν δύσκολη και αποκρατικοποίηση μαρίνων
-τρίτον το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τι ανταγωνίστριες χώρες. Ήδη μειώθηκε χωρίς να είναι εύκολο ο ΦΠΑ από το 23% στο 13% και θα συνεχίσει η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης
-τέταρτο συνδεσιμότητα διαφορετικών προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό. Προωθούναι οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας
-Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων ξεκινώντας από την Αθήνα.