Στον αριθμό των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα στη Ζάκυνθο αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο γιατρός Παθολόγος Σιγούρος Θεοδόσης υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός αυτός ερμηνεύεται και από τον μεγάλο αριθμό τεστ που γίνονται καθημερινά σε χώρους εργασίες αλλά και σε σχολεία. Ο γιατρός εκτίμησε πως δε θα «ξεμπερδέψουμε» εύκολα από την πανδημία και πως τα σενάρια που κάνουν λόγο για τέλος του covid 19 τους επόμενους μήνες, είναι υπερβολικά αισιόδοξα.
«Τα νούμερα αυτά είναι πράγματι πολλά για τη Ζάκυνθο αλλά να μην ξεχνάμε τα πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ που γίνονται και κυρίως στα σχολεία. Ο αριθμός δεν με εκπλήσσει λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και διεισδυτικότητας που έχει η Όμικρον. Ο βαθμός πολλαπλασιασμού του ιού σε αυτή την μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεγάλος σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη. Αυτό σημαίνει πως μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα» τόνισε ο κ. Σιγούρος Θεοδόσης που για την μετάλλαξη της Όμικρον που εντοπίστηκε ήδη στην Ελλάδα και ονομάστηκε Όμικρον 2 σημείωσε πως οι υπότυποι του ιού είναι πολλοί και εμφανίζονται κατά περίπτωση και κατά περιοχή. «Αυτοί οι διαφορετικοί τύπου είναι κάτι που περιμένουμε να συμβεί αν και εν προκειμένω δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές από το πρώτο στέλεχος της Όμικρον. Η μεταδοτικότητα και ο πολλαπλασιασμός του ιού είναι επίσης πολύ αυξημένα» τόνισε σχετικά.
Για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, ο κ. Θεοδόσης Σιγούρος σημείωσε πως περισσότερο προστατευμένοι είναι αυτοί που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις, καθώς δυστυχώς οι δύο δόσεις δεν επαρκούν για την προστασία από την κυρίαρχη μετάλλαξη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση είναι καλυμμένοι σε ποσοστό που φτάνει το 70%
«Είναι απαραίτητο οι συμπολίτες μας να κάνουν έγκαιρα και την τρίτη δόση και αυτό σημαίνει πως η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη» τόνισε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως ο ιός μπορεί πλέον να μεταδοθεί ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων αν κάποιος είναι φορέας, βρεθεί με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους και δεν φοράει μάσκα.
«Η μάσκα και μάλιστα η μάσκα ειδικής προστασίας μας καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος σε περίπτωση που όλοι φορούν μάσκα είναι απειροελάχιστη. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε αλλά αντίθετα να τηρούμε τα μέτρα. Δεν είναι τυχαίο που σε περίπτωση που ο κορονοϊός «μπει» σε μια οικογένεια θα κολλήσουν όλοι, εμβολιασμένοι και μη! Οι εμβολιασμένοι με την τρίτη δόση έχουν έναν πλεονέκτημα γιατί αν κολλήσουν το πιθανότερο είναι πως θα έχουν πολύ ήπια συμπτώματα ή μπορεί να μην εμφανίσουν καν. Πολλοί διαπιστώνουν πως είναι θετικοί απλώς επειδή κάνουν το τεστ. Η εξέλιξη της όμικρον είναι μια καλή επιστημονικά εξέλιξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος» υπογράμμισε.
Για την τέταρτη δόση σημείωσε πως δεν προτείνεται για τους επόμενους μήνες ενώ για τα φάρμακα που πλέον υπάρχουν τόνισε πως είναι ένα ακόμη ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα μας
«Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζουν και νέα φάρμακα και αυτό σημαίνει πως όσο περνά ο καιρός έχουμε περισσότερα όπλα εναντίον του ιού» τόνισε ο γιατρός συμπληρώνοντας πως έχουμε ακόμη δρόμο για την πανδημία και δε θα ξεμπερδέψουμε ακόμη.
«Ανά τρίμηνο θεωρώ πως πάμε προς το καλύτερο, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη|».
ermisnewsroom