Τα σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) συζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Αικατερίνη Μοθωναίου με τον Υφυπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στο περιθώριο της εκδήλωσης της 7ης Δημόσιας Διαβούλευσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, την αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας.
Ο κ. Στύλιος επισκέφθηκε το χώρο που φιλοξενήθηκαν τα τοπικά προϊόντα της ζακυνθινής γης και γαστρονομίας όπως κρασί, λάδι, σταφίδα, λαδοτυρί, γραβιερα λαδιού, ζακυνθινή μπύρα, σαπουνι και ενημερώθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου για τα προβλήματα των αγροτων, παραγωγών και κτηνοτρόφων αλλά και τις προοπτικές που διαμορφώνονται.
Συζήτησαν για το “Καλάθι των Επτανήσων” το οποίο θα αποτελείται από προϊόντα που θα προέρχονται από όλα τα Ιόνια Νησιά καθώς και ένα δεύτερο στην κατηγορία του με επιλεγμένα προϊόντα όπως σταφίδα με σοκολάτα Ζακύνθου και πιστοποιημένο ελαιόλαδο Λιανολιας Κερκυρας.
Στόχος είναι να δοθούν στον παραγωγό των νησιών μας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες και τη σύγχρονη δυναμική για την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων, με σεβασμό στο περιβάλλον. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών μας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του κόσμου σήμερα.
“Θέλω από καρδιας να ευχαριστήσω τον Υφυπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα και υπηρεσιακούς παράγοντες για τον γονιμο και εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε. Λάδι, κρασί, σταφίδα, τυρί, μπύρα, σαπουνι, πεπονι αλλά και… νεροκρέμμυδο έχει ο μπαξές της Ζακύνθου. Εκτός από το χωράφι, όμως, τα προϊόντα αυτά μπορούν να κοσμήσουν το καλάθι μας, καθιστώντας ευρέως γνωστό πως η γεωργία και η αγροτική παραγωγή βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνίας, του τουρισμού και της οικονομίας, εξασφαλίζοντας τη διατροφική ασφάλεια, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διατηρώντας ζωντανό και υγιή τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα του νησιού μας, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τόσο για την ποιότητά τους, όσο και για τη δυναμική τους. Ακόμη και ως εξαγώγιμο προϊόν έχουν σαν σκοπό την αύξηση και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, την αειφορική παραγωγή και διαχείριση αγροτικών προϊόντων, τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους παραγωγικούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός”, δηλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Αικατερινη Μοθωναίου.
Η κ. Μοθωναίου αντάλλαξε απόψεις και ενημερώθηκε ότι, ο αγροδιατροφικός κλάδος, διαχρονικά, υπήρξε και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της χώρας. Επίσης πως η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να μην απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους, διατήρησε ως χώρα το ποσοστό της και επομένως δεν υπάρχει μείωση των επιδοτήσεων.
Σε ότι δε αφορά στο Leader, πρέπει να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό νέων αγροτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν στο επίκεντρό τους την εξασφάλιση του δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς, την στήριξη νέων αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.