Η σωστή και έγκαιρη προστασία της ελιάς από τον δάκο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί.
Η δακοκτονία, όπως και η μυοκτονία, πρέπει να πραγματοποιούνται στις κατάλληλες εποχές και με σωστό προγραμματισμό, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα για την προστασία της παραγωγής.
Η επιτροπή ελέγχου
Ο κ. Κώστας Τσιριγώτης, Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας κ’ Αλιείας, μίλησε στον –Ε- σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από την δακοκτονία:
«Πράγματι, αυτή την στιγμή μετά την μυοκτονία που έχει ξεκινήσει στη Ζάκυνθο, προχωράμε για την δακοκτονία. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η μυοκτονία ξεκίνησε στις 27 Απριλίου, λίγο καθυστερημένα. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άλλες χρονιές γινόταν η εφαρμογή της μυοκτονίας μετά τον Αύγουστο, πράγμα που είναι τελείως λάθος.
Όσον αφορά την δακοκτονία, βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο. Τώρα είμαστε στην επιτροπή ελέγχου όπου έχουν κατατεθεί όλες οι προσφορές. Ελπίζουμε να μην έχουμε προβλήματα με ενστάσεις. Αυτή η διαδικασία που γίνεται θεωρούμε ότι είναι η πιο σωστή για την επέμβαση της δακοκτονίας. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει η εφαρμογή να γίνεται πριν γεννήσει ο δάκος».
Η εποχή
Ο κ. Κ. Τσιριγώτης αναφέρθηκε στην κατάλληλη εποχή για την εφαρμογή της δακοκτονίας:
«Η δακοκτονία πρέπει να εφαρμόζεται την εποχή που ο καρπός της ελιάς αρχίζει να δημιουργεί κουκούτσι. Τότε ξεκινάει ο δάκος να γεννάει τα αυγά του μέσα στον καρπό. Οπότε εμείς πρέπει να προλάβουμε πριν γεννήσει ο δάκος, ώστε να σκοτώσουμε όλα αυτά.
Οι πρόεδροι των κοινοτήτων έχουν μια κακή άποψη σχετικά με την δακοκτονία. Οι παραγωγοί γνωρίζουν πότε πρέπει να γίνει η εφαρμογή. Κατά την γνώμη μου, θα πρέπει οι καλλιεργητές να είναι θετικοί προς την δακοκτονία.
Εγώ δεν αποφασίζω μόνος μου γι’αυτά τα θέματα. Φυσικά συμβουλεύομαι τους ειδικούς όπως είναι οι γεωπόνοι της υπηρεσίας μου. Έτσι, συναποφασίζουμε τι πρέπει να γίνει για την Ζάκυνθο. Ο κόσμος θα πρέπει να έχει μια εμπιστοσύνη σε αυτούς που διοικούν αυτή την στιγμή το νησί.
Πέρυσι θεώρησα ότι δεν έπρεπε να κάνουμε δακοκτονία στη Ζάκυνθο και έτσι δεν έκανα! Δεν γινόταν να προβούμε σε αυτή την διαδικασία από την στιγμή που ο δάκος είχε ήδη γεννήσει 2 φορές.
Αυτή την εποχή δεν έχουμε μια εικόνα για το ζήτημα του δάκου γιατί είναι νωρίς. Όμως οι υγρασίες που υπάρχουν, ευνοούν την όλη κατάσταση».
Καρκίνος κ’ φάρμακα
Ο κ. Κ. Τσιριγώτης δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με τον καρκίνο στη Ζάκυνθο και τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά τα φάρμακα στην υγεία των ανθρώπων:
«Πριν περίπου ενάμιση χρόνο είχαμε πραγματοποιήσει μια ενημερωτική συνάντηση στο θέατρο του Σαρακηνάδου για τα φυτοφάρμακα. Τότε εγώ προσωπικά έθιξα το πρόβλημα του καρκίνου. Πιο αναλυτικά, δεν αναφέρθηκα μόνο στην δακοκτονία αλλά σε όλα τα χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιέργειες τους.
Αυτή την στιγμή θέλω να αναφερθώ σε όλα αυτά τα φυτοφάρμακα, τα οποία εμείς οι αγρότες χρησιμοποιούμε και είναι βλαβερά για την υγεία όλων. Όλα αυτά χρειάζονται μεγάλη προσοχή».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ