Ξεκίνησε και φέτος η έναρξη της συγκομιδής της ελιάς, μιας παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, οι παραγωγοί χαίρονται για μια πλούσια και εξαιρετικής ποιότητας σοδειά, αποτέλεσμα των τελευταίων βροχοπτώσεων και της επιμονής και της αγάπης τους για τη γη.
Η καλή σοδειά που παρατηρείται φέτος φέρνει αισιοδοξία και ελπίδα, αν και η τιμή του ελαιολάδου δημιουργεί ανησυχία στους παραγωγούς που αγωνίζονται να καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής.
Παρά την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ζάκυνθο με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα που ανιχνεύονται στο περσινό ελαιολαδο, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να μην συνεχιστεί η καλλιέργεια του καρπού.
Η φετινή σοδειά είναι πολύ καλή ποιοτικά αν και υπήρχε μεγάλη ανομβρία όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα στο νησί.
Ο κ. Διονύσης Πλέσσας, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Ζάκυνθο, δήλωσε στον -Ε- σχετικά με την φετινή συγκομιδή των ελιών:
«Η τιμή του ελαιόλαδου βρίσκεται στα 6 ευρώ αυτή την στιγμή, με οξύτητα 0,3. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αυξημένη κινητικότητα στο ελαιοτριβείο. Από τον αγροτικό πληθυσμό έχει ξεκινήσει μόνο ένα 5% να μαζεύει ελιές. Το τσουβάλι με τις ελιές ζυγίζει γύρω στα 50 κιλά κατά μέσω όρο. Πάντα έτσι είναι γιατί δεν αλλάζει η ποσότητα των ελιών που βάζουμε στα σακιά.
Υπολογίζουμε ότι από τις 10 Νοεμβρίου και μετά θα υπάρχει υψηλή κινητικότητα. Τότε θα έχουν ξεκινήσει όλοι την συγκομιδή των ελιών τους».