Για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι Περιφερειάρχες με τον Πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη στην πρωτεύουσα μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα που έθεσε στον κ. Μητσοτάκη αλλά και στα γενικότερα προβλήματα υποστελέχωσης των Περιφερειών σε όλη τη χώρα.
«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι τα θεσμικά πλαίσια που αφορούν όλους τους Περιφερειάρχες με τη στελέχωση των υπηρεσιών. Εγώ αναφέρθηκα σε δύο θέματα που θα μας απασχολήσουν μέσα στο Μάρτιο στην ΠΙΝ, το ένα είναι η ύδρευση που απασχολεί το σύνολο των νησιών του Ιονίου κυρίως τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Ο Πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση γιατί μιλάμε για τεχνολογία και εξοικονόμηση. Εγώ του είπα πως πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει ανοδική πορεία. Τα στοιχεία κάθε χρόνο είναι ενθαρρυντικά και βελτιώνουν την απόδοση στο εισόδημα για επιχειρηματίες και εργαζόμενους» είπε αρχικά ο κ. Τρεπεκλής.
Τα σκουπίδια
Ακολούθως αναφέρθηκε σε σημαντικούς τομείς που πρέπει να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον και σημείωσε: «Το άλλο θέμα αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου και εκεί έχουμε μείνει πίσω, με σοβαρά προβλήματα, επίσης στα έσοδα του ΦοΔΣΑ και στη διαχείρισή του. Εχουμε δύο εργοστάσια και για το ένα έχουμε άσχημο αποτέλεσμα γιατί δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία με επιτυχία των διαγωνιστικών διαδικασιών λόγω των προσφυγών που δικαιώθηκαν. Επιστρέφουμε λοιπόν πίσω αλλά εν είναι εύκολη η επιστροφή γιατί η διαχείριση δεν είναι εύκολη. Εμείς στην Κέρκυρα έχουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Ήπειρο, στην Κοζάνη και στην Πάλερο με ένα κοστολόγιο 12 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που πληρώνουν οι Δήμοι το χρόνο κι αυτό έχει διαλύσει τα ταμεία τους και δεν μπορούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
Στη Ζάκυνθο η καθυστέρηση του εργοστασίου, όπως προχωράει, δημιουργεί μία δαπάνη στη διαχείριση. Επίσης έχουμε το Σκοπό και μία σειρά από προβλήματα.
Η μόνη Περιφερειακή Ενότητα που έχει δρομολογήσει τα πράγματα είναι η Κεφαλονιά, εκεί έχουν γίνει βήματα και μέσα στους επόμενους 5 μήνες μαζί με τη δική μας προσπάθεια θα έχουν ολοκληρωθεί και θα αποδοθούν για τους συμπολίτες μας και για την ανάπτυξη του τόπου. Θα έχουν ένα εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης με ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα μας τιμά όλους».
Οι δρόμοι και η αποχέτευση
Μιλώντας για έργα οδοποιΐας, ο Περιφερειάρχης είπε: «Το άλλο θέμα αφορά τους δρόμους και την ασφάλειά τους γιατί υπάρχουν κι εεί προβλήματα και χρειαζόμαστε νέες συνδέσεις στο σκέλος των συγκοινωνιών. Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο πρέπει να προχωρήσει το έργο διασύνδεσης με τον αερολιμένα.
Επίσης πρέπει να αναφερθούμε στην αποχέτευση, έχουμε αντλιοστάσια που πρέπει να βελτιώσουμε και βιολογικούς που πρέπει να αναβαθμίσουμε αλλά και το δίκτυο της αποχέτευσης».
Οι επαφές
Για τις επαφές με το Δήμαρχο Ζακύνθου, ο Περιφερειάρχης είπε: « Είχα μία στενή συνεργασία με το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του κατά την παρουσία του στην Κέρκυρα λόγω των εκλογών στην ΠΕΔ-ΙΝ. Εκεί βάλαμε τα ζητήματα και εγώ άμεσα θα χρηματοδοτήσω για ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο αρχικά για συνδέσεις δικτύων που έχει οργανώσει η ΔΕΥΑΖ. Θα προστεθούν κι άλλες χρηματοδοτήσεις από το Περιφερειακό πρόγραμμα ώστε ο Δήμος να εξυπηρετήσει τους κατοίκους και την ανάπτυξη λόγω τουρισμού.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα γιατί τα έργα αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα και ελεγχόμαστε από τη Διαχειριστική Αρχή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί το έργο στο οποίο συνέβη το ατύχημα είναι συγχρηματοδοτούμενο. Πιστεύω ότι η ΔΕΥΑ που ξεδιπλώνει το master plan για το τι θέλει να κάνει τα επόμενα χρόνια στο σκέλος της διαχείρισης του νερού θα ενημερώσει κι εμάς που θα συνδράμουμε με τις χρηματοδοτήσεις για να έχουμε ένα ασφαλέστερο δίκτυο ύδρευσης και με λιγότερες διαρροές. Οι απώλειες τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Κέρκυρα και τα άλλα νησιά είναι τεράστιες κι αυτό έχει πολύ μεγάλο κόστος γιατί σήμερα η ενέργεια είναι πολύ ακριβή.
Αυτό που με ενδιαφέρει και το ζήτησα από τον Πρωθυπουργό είναι η κρατική βοήθεια για τις υποδομές. Εμείς έχουμε το ΠΕΠ και το ΠΔΕ, αλλά θέλουμε και την κρατική παρουσία από το εθνικό σκέλος. Τα νησιά μας πρέπει να αναβαθμιστούν γρήγορα γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες λιμνάζουν εδώ και αρκετά χρόνια , με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στηρίξουμε το ρυθμό ανάπτυξης που έρχεται. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν στον τουρισμό σαν Ιόνια νησιά με τον φυσικλό πλούτο, την ιστορία και τον πολιτισμό μας πρέπει να τον δούμε συνδυαστικά με τις υποδομές για βιώσιμη ανάπτυξη».
Το προσωπικό
Για το πρόγραμμά του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Περιφερειάρχης είπε ότι «τρέχει γιατί πρέπει να οργανώσει την ΠΙΝ σε μία άλλη εποχή γιατί τώρα δεν υπάρχει μόνο η πολιτική βούληση αλλά και χρειάζεται και η τεχνοκρατική επάρκεια για να προχωρήσει η ανάπτυξη. Οι τεχνοκράτες χρειάζονται στις υπηρεσίες κι εμείς είμαστε μία Περιφέρεια χωρίς στελεχειακό δυναμικό που να επαρκεί για να προχωρήσει η ανάπτυξη κι αυτό το έθεσα στον Πρωθυπουργό. Από 480 εργαζόμενους που είχαμε το 2012, τώρα είμαστε στους 300 και καταλαβαίνετε πως υπάρχει μεγάλο κενό. Γι’ αυτό είχα συνάντηση και πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου και έγινε πράξη με το τελευταίο νομοσχέδιο με την επιστολική ψήφο και τώρα κάνουμε τον περιφερειακό οργανισμό ανάπτυξης και θα μπορέσουμε να στελεχώσουμε με τεχνοκράτες από κάθε νησί. Θα φτιάξουμε μία τεχνική εταιρεία η οποία θα βοηθάει και τις υπηρεσίες μας ώστε τα μικρά έργα να προχωρήσουν γρήγορα με μελέτες. Θα δημοπρατούμε γρήγορα για να κερδίσουμε χρόνο γιατί υστερούμε σε μικρές και σε μεγάλες υποδομές».
Ο κ. Τρεπεκλής είπε πως είχε συζήτηση με τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη για θέματα και της Ζακύνθου και θα τον ξαναδεί εντός των ημερών. «Μετά τις εκλογές στην ΕΝΠΕ θα ΄’ελθω στη Ζάκυνθο και θα εγκατασταθώ για μία εβδομάδα για να μπορέσουμε σε συνεργασία με τις αρχές Δήμου και ΠΕΖ να διεκδικήσουμε έργα» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων.
.