Ζάκυνθος

90 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στο Βροντόνερο

 

Συνολικά 90 στρέμματα δασικής έκτασης αποτεφρώθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο Καλαμάκι και τέθηκε υπό έλεγχο χθες το πρωί.

Θυμίζουμε πως εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, στην υπηρεσία κατάσβεσης συμμετείχαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και ένα ελικόπτερο, καθώς και πεζοπόρα τμήματα από την Πελοπόννησο.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες υπήρξε περιστατικό πυρκαγιάς σε κοντινή απόσταση από το μέτωπο της Κυριακής με αποτέλεσμα να καεί χαμηλή βλάστηση.

Πέρα από τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε η φωτιά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο στο σημείο όπου ξεκίνησε, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εστίασαν την προσοχή τους στην προστασία του ΧΥΤΑ, αφού υπήρχε κίνδυνος να πάρει φωτιά και η συγκεκριμένη περιοχή με πολύ πιο σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον.

Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, στο χώρο του ΧΥΤΑ κάηκε μια έκταση περίπου ενός στρέμματος ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στον –Ε- ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πύραρχος Ν. Ρουμελιώτης , η περιοχή κινδύνευσε να καεί από τις σπίθες που φαίνεται πως έπεσαν πάνω σε μερικά σκουπίδια που ήταν ακάλυπτα και βρίσκονταν έξω από το ΧΥΤΑ, ανάμεσα σε ξερά χόρτα.

«Την πυρκαγιά την σβήσαμε πριν φτάσει στο ΧΥΤΑ, όμως πήραν φωτιά κάποια σκουπίδια που βρίσκονταν στην εξωτερική πλευρά και δεν είχαν σκεπαστεί με χώμα. Ευτυχώς όμως έγινε άμεση παρέμβαση και η φωτιά δεν επεκτάθηκε» σημείωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συμπλήρωσε πως το μέτωπο κατευθυνόταν προς το ΧΥΤΑ και για το λόγο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή από εναέρια μέσα.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής για ακόμη μια φορά συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους του νησιού, ιδιαίτερα τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι για να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς ενώ σχολιάζοντας τα περιστατικά που σημειώθηκαν από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, σημείωσε πως πολλά από αυτά δεν οφείλονται σε αμέλεια.

«Αυτή την περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον αέρα, χρειάζεται προσοχή για να μην έχουμε ενάρξεις πυρκαγιών από αμέλεια. Θεωρώ πως μέχρι τώρα ο κόσμος της Ζακύνθου προσέχει» δήλωσε, ενώ για τα περιστατικά που έχουν ήδη σημειωθεί σχολίασε πως υπάρχουν περιπτώσεις που πυρκαγιές ξεκίνησαν από πρόθεση και αυτό φαίνεται από το σημείο αλλά και την ώρα που ξεκίνησαν.

«Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πριν ολοκληρωθεί η προανάκριση» σχολίασε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *