Ζάκυνθος

770 από τους 1300 επιδοματούχους της Πρόνοιας απογράφηκαν στη Ζάκυνθο

Περίπου 770 ήταν οι δικαιούχοι επιδομάτων πρόνοιας που προσήλθαν στα ΚΕΠ του νησιού μας για να απογραφούν, την στιγμή που το σύνολο των επιδοματούχων ήταν περίπου 1300 άτομα. Η διαδικασία της απογραφής που ήταν υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, ξεκίνησε την πρώτη Φλεβάρη και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα.

Τα στοιχεία που αφορούν το νησί μας, έγιναν γνωστά από τον Πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων Με Αναπηρία «Οι Ποπολάροι» Γιάννη Γρέκα, που παρακολουθούσε από κοντά τη διαδικασία στη Ζάκυνθο, ενώ το Σωματείο παρείχε συμβουλές και οδηγίες όπου χρειάστηκε.

 

Η σημαντική απόκλιση που σημειώνεται μεταξύ δύο αριθμών, δηλαδή του αριθμού των επιδοματούχων και του αριθμού αυτών που πήγαν να απογραφούν, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το θέμα που προέκυψε με τους επιδοματούχους τυφλότητας και το γεγονός ότι η πλειοψηφία εξ αυτών δεν είχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προσκομίσει. Θυμίζουμε πως η πλειοψηφία των επιδοματούχων τυφλότητας, δεν προσήλθε για επανέλεγχο στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που αναμένουν την σύσταση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής στο ΚΕΠΑ Ζακύνθου.

Πρέπει να σημειωθεί, πως χθες το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λομβέρδος παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της απογραφής σε όλη την Ελλάδα.

Στην απογραφή συμμετείχαν οι επιδοματούχοι Τυφλότητας, Κωφαλαλίας, Παραπληγίας / Τετραπληγίας / Ακρωτηριασµού σε ανασφάλιστους, Παραπληγίας / Τετραπληγίας / Ακρωτηριασµού σε ασφαλισµένους του δηµοσίου, Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (Β.Ν.Κ.), Εγκεφαλικής Παράλυσης, Βαριάς Αναπηρίας, Συγγενούς αιµολυτικής αναιµίας / συγγενούς αιµορραγικής διάθεσης / Σ.Ε.Α.Α., Κίνησης, Νόσου του Χάνσεν, ∆ιατροφικό (νεφροπαθών και µεταµοσχευµένων), Στεγαστικής Συνδροµής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, Απροστάτευτων Ανηλίκων, Οµογενών

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ένας στου 6 επιδοματούχους δεν πήγε για απογραφή, ενώ από την 1η Απριλίου, όσοι δεν απογράφηκαν αυτομάτως σταματούν να λαμβάνουν το επίδομα.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, από τους 240. 293 δικαιούχους επιδομάτων, δεν συμμετείχαν στη διαδικασία απογραφής οι 36. 294 ποσοστό περίπου 16%.

Mεταξύ των άλλων σύμφωνα με τον υπουργό υπήρξαν περιοχές όπου τα επιδόματα μαϊμού ήταν ίσα ή και περισσότερα και αυτά που δικαιολογούνται από την κατάσταση των δικαιούχων, ενώ δόθηκαν δειγματοληπτικά και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Παραδόξως στα παραδείγματα που έφερε ο Υπουργός, δεν συμπεριλαμβανόταν η Ζάκυνθος, αλλά άλλες περιοχές της χώρας όπως η Πιερία, η Βοιωτία και το Ηράκλειο.

Πολλά Μ.Μ.Ε πανελλαδικής εμβέλειας ωστόσο, επαναφέρουν το παράδειγμα της Ζακύνθου, όπου από τους 700 επιδοματούχους, προσήλθαν για έλεγχο οι 100 και μόνο οι 60 εξ αυτών λάμβαναν νομίμως το επίδομα, πληρώντας τις προϋποθέσεις.

Αν και πολύ πρόσφατα ο Υφυπουργός Μ. Μπόλαρης, προανήγγειλε πως οι φάκελοι των επιδοματούχων που παράνομα λάμβαναν επιδόματα θα σταλούν στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν έχει ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και κατά συνέπεια αν έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία Ζακύνθου.

Τα επόμενα βήματα μετά την απογραφή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός, θα είναι : Εξορθολογισµός και επαναξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης για µια δικαιότερη και αποτελεσµατικότερη επιδοµατική πολιτική, συνεργασία µε τους υπόλοιπους φορείς χορήγησης προνοιακών και κοινωνικών επιδοµάτων, διασύνδεση της βάσης δεδοµένων του µητρώου µε άλλες βάσεις φορέων για διασταύρωση στοιχείων και ελέγχου, επανέλεγχος των στοιχείων της Απογραφής από τις ∆ιευθύνσεις Κοινωνικής Μέριµνας και Πρόνοιας των δήµων και περιφερειακών ενοτήτων µέχρι µέσα Ιουνίου οπότε εφαρµόζεται ο νέος τρόπος πληρωµής των επιδοµάτων µέσω ΙΒΑΝ από τον Ιούλιο 2012, υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη δηµιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήµατος σε όλους τους δήµους και περιφερειακές ενότητες. Λειτουργία του συστήµατος αρχές Απριλίου 2012.

Να σημειωθεί τέλος, πως σύμφωνα με τον κ. Γρέκα, όσοι επιδοματούχοι είχαν σοβαρό πρόβλημα στο να απογραφούν μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Πρόνοιας ενώ εφόσον αποδειχθεί πως κακώς σταμάτησαν να λαμβάνουν το επίδομα, θα το λάβουν αναδρομικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *