Κοινωνία

74.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Παλιού Δημοτικού Σχολείου στον Αγαλά!

Προσπάθειες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του παλιού Δημοτικού Σχολείου στον Αγαλά καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα από την αυτοδιοίκηση σε μια σωστή κατεύθυνση διάσωσης των στοιχείων του πολιτισμού και της ιστορία μας που έχουν διασωθεί. Πρόκειται για ένα έργο που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσό των 74.000 ευρώ και αφορά ένα κτήριο μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στην καρδιά του όμορφου χωριού και ανήκει στο Δήμο.

Το αίτημα για αξιοποίηση του ακινήτου έχει εδώ και πολλά χρόνια αναδειχθεί από το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής ενώ υπάρχει ήδη μελέτη από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Στην τελευταία όμως συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά αποφασίστηκε η υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο εκ μέρους της Περιφέρειας και το Δήμαρχο Π. Κολοκοτσά εκ μέρους του Δήμου, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη αυτή και να γίνουν οι παρεμβάσεις στο κτήριο.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός είναι η επισκευή του παλαιού σχολείου Αγαλά και διαμόρφωσης του προαυλίου χώρου του. Το σχολείο είναι ένα διώροφο κτίριο που έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της επτανησιακής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η στέγη του κτιρίου παρουσιάζει σοβαρές φθορές τόσο στον φέροντα οργανισμό, όσο και στην επικάλυψη, με αποτέλεσμα να εισέρχονται όμβρια τα οποία με την σειρά τους έχουν δημιουργήσει εκτεταμένες φθορές στο ταβάνι, στο υποκείμενο ξύλινο πάτωμα, στα ξύλινα κουφώματα και στα επιχρίσματα.

Οι εργασίες που προτείνει η μελέτη αφορούν την επισκευή της στέγης με αντικατάσταση των κεραμιδιών και του φέροντος οργανισμού της, τοποθέτηση μόνωσης και βελτίωση της έδρασής της. Θα γίνει επίσης αντικατάσταση του ταβανιού και επισκευή τμήματος του πατώματος.

Ακόμα θα επισκευαστούν και θα αντικατασταθούν τα κουφώματα, καθώς
και τμήματα των επιχρισμάτων, τέλος θα γίνουν χρωματισμοί εσωτερικοί και εξωτερικοί. Θα χρησιμοποιηθούν υλικά και τεχνικές τέτοια ώστε να μην αλλοιωθεί καθόλου η παραδοσιακή μορφολογία του κτιρίου και να διατηρηθεί η αρχική του μορφή.

Εκτός του κτιρίου θα γίνουν εργασίες ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του προαυλίου χώρου με πλακόστρωση με τοπική πέτρα, τοποθέτηση παρτεριών, καθισμάτων, κάδων απορριμμάτων, φωτιστικών ιστών παραδοσιακής μορφολογίας και φωτιστικών διακριτικής ανάδειξης των κτιρίων.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Ένα σχόλιο

  1. Ποια προβλέπεται να είναι η χρήση του κτιρίου και πως εξασφαλίζεται η λειτουργία του; ( που είναι και τα πιο ουσιώδη σε ένα τέτοιο έργο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *