Κοινωνία

42.044 οι εκλογείς και 105 εκλογικά τμήματα στη Ζάκυνθο

Πυρετωδώς προετοιμάζεται το Τμήμα Εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για τις επικείμενες …τετραπλές εκλογές, καθώς στις 26 Μαΐου οι εκλογείς δε θα επιλέξουν μόνο τους υποψηφίους για τις κοινότητες, για το Δήμο και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά και τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή.

Η κατάθεση των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου που ολοκληρώθηκε χθες ουσιαστικά μας φέρνει στην τελική ευθεία για την πρώτη Κυριακή των εκλογών ενώ η προεκλογική περίοδος έχει πλέον διάρκεια μόνο 20 ημέρες.

Ήδη ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού υλικού έχει παραλειφθεί από τους υπαλλήλους του Τμήματος Εκλογών και αυτό αφορά φακέλους, επιπλέον κάλπες και παραβάν, αλλά και βιβλία και καταστάσεις που θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πως οι επιπλέον κάλπες και τα παραβάν αποτελούν αναγκαιότητα, μια που σε αυτές τις εκλογές αυξάνονται τα εκλογικά Τμήματα που θα λειτουργήσουν στο νησί μας.

Ειδικότερα, σε αυτές τις εκλογές έχουν συσταθεί 105 εκλογικά τμήματα στα οποία θα κληθούν να ψηφίσουν συνολικά 42.044 εκλογείς. 105 είναι και ο αριθμός των ετεροδημοτών ενώ υπάρχουν και άλλοι 344 κοινοτικοί υπήκοοι που διαμένουν στο νησί μας. Επίσης, για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.

Αυτό που αξίζει ακόμη να σημειώσουμε είναι πως από τα 105 εκλογικά τμήματα τα 76 θα είναι …διπλά. Αυτό σημαίνει πως το τμήμα θα είναι χωρισμένο σε δύο διαφορετικά ζεύγη (δύο κάλπες) που στο Α΄ ζεύγος θα ψηφίζουν για τις Ευρωεκλογές και την Περιφέρεια και στο Β΄ ζεύγος θα ψηφίζουν για το Δήμο και την κοινότητα. Η αλλαγή αυτή η οποία ανατρέπει τις γνωστές συνήθειες των εκλογέων, θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Διευκρινίσεις για τη διαδικασία διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών παρέχουν δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών -η μία για την ανάδειξη των δημοτικών και η άλλη των περιφερειακών αρχών.

Το ενδιαφέρον πάντως σε αυτή την εκλογική μάχη επικεντρώνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουν ξεχωριστή σημασία λόγω της εφαρμογής, για πρώτη φορά, των διατάξεων του ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I») και τη θέση σε ισχύ του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *