Ελλάδα

4 ακίνητα σε παραλίες της Ζακύνθου μισθώνει το ελληνικό δημόσιο

Η πρώτη δημόσια πρόσκληση για την μίσθωση ακινήτων του δημοσίου σε παραλίες και ακτές της Ζακύνθου δημοσιοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2022 από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημόσιου (Ε.Α.Δ.), και έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε ιδιώτες επιχειρηματίες που έχουν εγκαταστάσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πρόκειται για τέσσερα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στις περιοχές Τσιλιβή  (1), Άγιου Νικολάου Βασιλικού (1) και Αγίου Νικολάου Βολιμών (2) και τα οποία η Εταιρεία Ακινήτων του Δημόσιου προτίθεται να μισθώσει με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού,  καταρχήν σε όσους έχουν /όμορες επιχειρήσεις και κατά δεύτερον σε όποιον άλλον επιθυμεί και εφόσον  δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι ιδιοκτήτες όμορων  οικοπέδων και εγκαταστάσεων. 

Ήδη η προθεσμία, όσον  αφορά τους όμορους ιδιοκτήτες ακινήτων, έληξε στις 25 Μαίου ενώ για όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους λήγει στις 15 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη. 

Το μίσθωμα καθορίζεται με ένα σταθερό ποσό ετησίως και ένα ποσό που καθορίζεται από το εμβαδόν του οικοπέδου που θα συμφωνηθεί. Οι τιμές σε  αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνονται για το Τσιλιβή από 20 έως 40 ευρώ το τ.μ., για το Βασιλικό από 12.50 έως 25 ευρώ το τ.μ. και για τη Βολίμα από 7.5 έως 16 το τ.μ. Οι τιμές αυτές αφορούν έκταση μικρότερη των 1.000 τ.μ. 

Όταν πρόκειται για εκτάσεις μεγαλύτερες των 1.000 τ.μ. η τιμή ανά μέτρο μειώνεται μέχρι το 10% της τιμής εκκίνησης προσφορών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συγκεκριμένα ακίνητα εμφανίζονται με τίτλους του ελληνικού δημόσιου και γι΄ αυτό το λόγο η Εταιρεία του Δημοσίου απευθύνεται, καταρχήν, σε  όσους ήδη τα χρησιμοποιούν, προκειμένου να διευκολυνθούν στη διατήρηση της χρήσης αλλά αποδίδοντας το νόμιμο μίσθωμα στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τα συγκεκριμένα ακίνητα που επιχειρεί να μισθώσει η Ε.Α.Δ. βρίσκονται στο χώρο του αιγιαλού αλλά έχουν ανεγερθεί εδώ και χρόνια εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης από ιδιώτες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. 

Εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου της Ζακύνθου εκτιμούν ότι αυτή η πρώτη δημοπράτηση εκτάσεων του δημοσίου στις παράλιες του νησιού θα συνεχιστεί  στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Ζακύνθου σε καθεστώς εκμετάλλευσης από ιδιώτες, δίχως όμως την καταβολή μισθώματος.

Σε ορισμένες παραλίες υπάρχει το καθεστώς του παλιού αιγιαλού που έχει περιέλθει στο Υπουργείο Οικονομικών ως Δημόσια περιουσία αλλά έχει νόμιμα οικοδομηθεί από ιδιώτες στην διάρκεια των 50 τελευταίων χρόνων με άδειες του δημόσιου και επιχορηγούμενες επενδύσεις.

Το όλο ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές γνωστές τουριστικές επιχειρήσεις

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *