Ζάκυνθος

4.35 εκ. € από το ταμείο του Δ. Ζακύνθου στην Alpha bank

Ένα μεγάλο βαρίδι έφυγε πλέον από τις «πλάτες» του Δήμου Ζακύνθου και αυτό δεν είναι άλλο από τα χρέη προς την Τράπεζα ALPHA για το παλιό δάνειο που είχε λάβει ο Μητροπολιτικός Δήμος Ζακύνθου πριν από 14χρόνια μέσω της Εμπορικής.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ανακοινώθηκε από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου η λογιστική τακτοποίηση των οφειλών για το ποσό των 4.350.000 ευρώ που συμφώνησε να λάβει η τράπεζα και όπως έγινε γνωστό τις επόμενες ημέρες παραλαμβάνεται και η βεβαίωση εξόφλησης.

Θυμίζουμε πως ο Δήμος προχώρησε στην αποπληρωμή της οφειλής μέσα από το ποσό που έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών για ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν από λίγους μήνες και η τακτοποίηση των χρεών προς την Τράπεζα τέθηκε σε προτεραιότητα, μια που υπάρχει τελεσίδικη απόφαση.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως με την υπ’ αριθμό 116/2018 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018 κρίθηκε άκυρη η δανειακή σύμβαση ποσού ύψους 5.500.000€ που είχε συνάψει το 2006 ο Δήμος Ζακύνθου με την τότε Εμπορική τράπεζα της Ελλάδος και σήμερα ως καθολική διάδοχο της την τράπεζα Alpha Bank. Με την απόφαση αυτή εξαφανίστηκε η υπ’ αριθμό 35/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου και έγινε δεκτό ότι η ως άνω δανειακή σύμβαση είναι άκυρη επειδή δεν υπήρχε διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη νομιμότητα της υπ’ αριθμό 119/2006 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου με την οποία συνάφθηκε η σύμβαση του δανείου.

Ωστόσο, από το Δικαστήριο έγινε δεκτή η αγωγή που ακολούθησε από την Εμπορική Τράπεζα με την οποία υποχρεώνεται ο Δήμος Ζακύνθου να καταβάλει στην τράπεζα Alpha το ποσό των 5.500.000€ σύμφωνα με τις διατάξεις του αδικαιολογήτου πλουτισμού. Με την ίδια απόφαση υποχρεώθηκε η Τράπεζα να επιστρέψει στο Δήμο Ζακύνθου το ποσό των 917.210€, ως ποσά που καταβλήθηκαν από το Δήμο του νησιού στο πιστωτικό ίδρυμα με αιτία την άκυρη δανειακή σύμβαση.

Σοβαρή και μεγάλη εκκρεμότητα για το Δήμο παραμένει η υπόθεση του δανείου της Πειραιώς, εξαιτίας του οποίου συνεχίζεται η παρακράτηση μέρους των ΚΑΠ σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θυμίζουμε πως μετά από πρόσφατη προσφυγή που έκανε ο Δήμος Ζακύνθου το ποσό της παρακράτησης μειώθηκε, αλλά η οικονομική αυτή περιπέτεια για το Δήμο θα λήξει αφού ολοκληρωθεί  το ποινικό δικαστήριο για τις πλαστογραφημένες αποφάσεις. Πρόσφατα ο -Ε- είχε αναφερθεί σε αυτή τη δίκη που ξεκινά στο Εφετείο της Πάτρας τέλη Δεκέμβρη, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *