Ελλάδα

4 νέα οικόπεδα με πετρέλαιο στο Ιόνιο

 

Σήμερα πραγματοποιείται στο Λονδίνο σε ειδική εκδήλωση η παρουσίαση των πρώτων 20 οικοπέδων που βρίσκονται σε πετρελαιοφόρες περιοχές της Ελλάδας, βάσει επίσημων επιστημονικών στοιχείων, που βγήκαν από έρευνες σεισμικών δονήσεων.

Την παρουσίαση θα κάνει ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ενώπιον διεθνούς ακρατηρίου και η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας.

Τις έρευνες διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία PGS, στο Ιόνιο και τα νότια της Κρήτης και παρόντες στην παρουσίαση θα είναι στελέχη των μεγαλύτερων διεθνών πετρελαϊκών βιομηχανιών (Shell, Exxon Mobil, Edison, Statoil κ.α) καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε και της ελληνικής Energean Oil & Gas.

Τα οικόπεδα βρίσκονται στο Ιόνιο, ένα στα όρια με την Αλβανία, ένα δυτικά της Κεφαλονιάς, ένα έξω από το Κατάκολο και αρκετά στην νότια Κρήτη.

Ειδικά η Κρήτη εμφανίζεται πλούσια σε φυσικό αέριο, αλλά για τα κοιτάσματα πετρελαίου πρέπει να γίνουν νέες ειδικές έρευνες.

Η περιοχή του Ιονίου φαίνεται να είναι γεμάτη από πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Μετά την αυριανή παρουσίαση, θα ακολουθήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου η δημοσίευση της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ε.Ε και στη συνέχεια το λόγο θα πάρουν οι επενδυτές, που μέχρι το τέλος του 2014 θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους.

 

Στο υπουργείο Εξωτερικών έγιναν, άλλωστε, αλλεπάλληλες συσκέψεις για την ενεργειακή στρατηγική, κυρίως διότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα στη διαδικασία χάραξης των οικοπέδων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ενέργειας πήρε την έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών, ούτως ώστε οι σχετικοί χάρτες που θα εκδοθούν, να είναι σύμφωνοι με τη σύμβαση του ΟΗΕ, σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζεται κατηγορηματικός, ως προς το ότι οι εθνικές προσπάθειες που γίνονται έχουν βάση, πως υπάρχουν απτά αποτελέσματα, αλλά και ότι ο ενεργειακός πλούτος θα μπορέσει να αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *