Ζάκυνθος

215 φωλιές ωοτοκίας χελώνας έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα!

Η συνολική καταγραφή σε φωλιές χελώνας μέχρι αυτή  τη στιγμή για τη σεζόν του 2015 είναι 215 φωλιές σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει από το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
Μιλώντας στον -Ε- ο υπεύθυνος των προγραμμάτων στο νομό Ζακύνθου Διονύσης Αρβανιτάκης ανέφερε: «Συμμετέχω στο πρόγραμμα από το 2010 και πέρυσι ήμουν στην Κυπαρισσία, ενώ υπάρχει εθελοντική δουλειά και στο κέντρο διάσωσης στη Γλυφάδα. Η ωοτοκία της χελώνας έχει ξεκινήσει και μάλιστα φέτος γίνεται πιο ενωρίς από πέρυσι. Οι φωλιές είναι περισσότερες αυτή τη στιγμή απ’ ότι πέρυσι την ίδια εποχή. Εμείς εργαζόμαστε στο Γέρακα, στα Σεκάνια, στη Δάφνη, στο Καλαμάκι  και στο Μαραθωνήσι. Κάνουμε καταγραφή κάθε μέρα και μέχρι χθες είχαμε 215 φωλιές. Ξεκινάμε από τις 5.30 το πρωί και σε κάθε παραλία πηγαίνουν 3-4 άτομα που είναι εθελοντές. Αυτή τη στιγμή είμαστε 36 άτομα και αναμένεται  ο αριθμός να αυξηθεί».

Για το έργο των εθελοντών ο κ. Αρβανιτάκης είπε: «Βρίσκουμε τον αυγοθάλαμο και αν χρειάζεται τοποθετούμε προστατευτικό κλωβό από πάνω. Το καλύτερο είναι να μην υπάρχει τίποτα από πάνω και το περιβάλλον να είναι φυσικό για να μην τραβάει την προσοχή. Η πρόσβαση στην παραλία επιτρέπεται μέχρι τα 5 μέτρα γιατί μετά υπάρχουν οι φωλιές. Κάθε χρόνο οι περισσότερες φωλιές εντοπίζονται στα Σεκάνια. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το ΕΘΠΖ και μία φορά την εβδομάδα έχουμε συνάντηση και συζητάμε τα θέματα που προκύπτουν. Καθημερινά δίνουμε στοιχεία για τις φωλιές. Επίσης ενημερώνουμε όσους κατεβαίνουν στις παραλίες για τα μέτρα που ισχύουν και αυτό γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των επιστημονικών στοιχείων και την προστασία».

Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτό-πων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Όλα τα προγράμματα
Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα και ο ΑΡΧΕΛΩΝ  τις υποδέχεται με προγράμματα προστασίας των φωλιών τους σε 70 χιλιόμετρα παραλιών στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Μαζί συμμετέχουν πάνω από 400 εθελοντές που έως τον Οκτώβριο  θα μείνουν στην Ελλάδα για να προστατεύουν τις παραλίες και για να ενημερώνουν τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου «Οι εθελοντές μένουν στους Ερευνητικούς Σταθμούς Πεδίου στις κυριότερες  περιοχές που γεννούν και ζουν οι θαλάσσιες χελώνες (Ζάκυνθο, Κορώνη, Κυπαρισσία, Αμβρακικός Κόλπος, Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσσαρά). Οι εθελοντές, στην πλειονότητα νέοι επιστήμονες, έρχονται με δικά τους έξοδα,  μένουν σε σκηνές και ζούνε κοινοτική ζωή, μοιράζοντας τα έξοδα της διατροφής τους, τρώνε όλοι μαζί, περνάνε τις ελεύθερες ώρες τους μαζί και φυσικά μοιράζονται τον έναν κοινό στόχο: την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Έρχονται από χώρες όπως Μ. Βρετανία,  Γαλλία, Γερμανία … αλλά και φυσικά από την Ελλάδα».

Της Αγγελικής Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *