Quantcast

Γνώμες

21η Μαΐου 1864

155 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ένωση των επτά Ιονίων νήσων με την νέο ελληνικό κράτος που προέκυψε από την επανάσταση του 1821.

Ήταν η εποχή μεγάλων εθνικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη με τους λαούς να προσπαθούν να χειραφετηθούν από τις μεγάλες αυτοκρατορίες και στο Ιόνιο είχε πολλά χρόνια πριν φυσήξει ο άνεμος της εθνικής αναγέννησης και της ενσωμάτωσης στη μητέρα πατρίδα.

Ίσως σήμερα όλα αυτά να μην εντυπωσιάζουν σχεδόν κανένα επειδή η σύγχρονη ευημερία βοηθά στη λήθη. Όμως, όπως συνέβη και σε πολλά σημεία της Ευρώπης, στα Ιόνια νησιά δημιουργήθηκε ένα ρωμαλέο κίνημα αμφισβήτησης της Αγγλικής επικυριαρχίας με καθαρό εθνικό προσανατολισμό που ενδεχομένως σήμερα ορισμένοι να το χαρακτήριζαν ως εθνικιστικό ή και κάτι το χειρότερο.

Δεν είναι έτσι και οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε και να τιμούμε όλους εκείνους που θυσίασαν πολλά πράγματα από τη ζωή τους για να επιτευχθεί ο εθνικός αυτός στόχος. Όσο κι αν η διεθνής διπλωματία ορισμένοι φορές βρίσκει τρόπους να αφομοιώνει τέτοια κινήματα δεν παύει ο αγώνας των Επτανήσιων ριζοσπαστών να έχει καταχωρηθεί στην ιστορία ως ένα γνήσιο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με πλούσιες περγαμηνές και υψηλές αξίες.

155 χρόνια μετά είναι πολλά για να γνωρίζουν όλοι τις λεπτομέρειες αυτού του αγώνα.

Είναι όμως και λίγα για να επιτρέψουμε να ξεχαστεί η πιο σημαντική, ίσως, πτυχή της τοπικής ιστορίας, οκτώ αιώνες μετά την εισβολή των Σταυροφόρων στα νησιά μας!

Φ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *