Το ένα μετά το άλλο εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα του κορονοϊού στο νησί μας και εύλογα προκαλούν ανησυχία καθώς η διαδρομή της μετάδοσής τους είναι προς το παρόν μη ελεγχόμενη και δεν έχει βρεθεί.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα και τα περισσότερα από αυτά σημειώθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα, δηλαδή τα 11 εξ’ αυτών.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι τα εν λόγω κρούσματα είναι από αυτά που χαρακτηρίζονται «ορφανά» γιατί δεν γνωρίζουμε πως και από πού κόλλησαν αυτοί που προσήλθαν στο νοσοκομείο και στην εξέταση που τους έγινε βρέθηκαν θετικοί.
Μιλώντας στον –Ε- ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και υπεύθυνος της Επιτροπής λοιμώξεων του Νοσοκομείου κ. Αθανάσιος Μάρκου, εξέφρασε την ανησυχία του, κυρίως επειδή δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται όλα αυτά τα περιστατικά τα οποία στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους, εκτός από αυτά που αφορούν μέλη της ίδιας οικογένειας.
«Εκεί λοιπόν που σαν Ζάκυνθος πηγαίναμε καλά σύμφωνα με τα δεδομένα και τους αριθμούς που είχαμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν ανησυχητικά αφού την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε 24 ώρες είχαμε 6 θετικά και τα 4 εξ’ αυτών δεν έχουν κάποια διασύνδεση μεταξύ τους. Η κατανομή τους είναι τυχαία, γεωγραφικά και ηλικιακά. Άρα δεν εντοπίζουμε συγκεκριμένη αιτία που να τα προκάλεσε, όπως συνάθροιση ή οικιακή συγκέντρωση κι αυτό γιατί τα 4 από τα 6 τελευταία περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους» είπε ο κ. Μάρκου.
Κάνοντας τις εκτιμήσεις του ο γιατρός Αθανάσιος Μάρκου σημείωσε: «Μία πρώτη σκέψη είναι ότι έχουμε ανάμεσά μας ασυμπτωματικούς που μεταδίδουν τη νόσο και γι’ αυτό έχουμε τα ανωτέρω περιστατικά. Αυτό μας ανησυχεί περισσότερο γιατί οι ασυμπτωματικοί μπορεί να είναι οπουδήποτε και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν.
Τα τελευταία περιστατικά είναι ήπια και να σας πω ότι σε ένα από αυτά το άτομο ήλθε στο νοσοκομείο επειδή υπέστη κάταγμα και στην εξέταση που υπεβλήθη βρέθηκε θετικός. Μας είπε και για μια μικρή αδιαθεσία που είχε τις τελευταίες 2-3 ημέρες. Αυτό το περιστατικό βρέθηκε τυχαία καθώς ο άνδρας ήλθε στο Νοσοκομείο με χτυπημένο το πόδι του.
Τώρα λοιπόν ξαναλέμε για αυστηροποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και ότι αποφεύγουμε τις συναθροίσεις και μένουμε στο σπίτι μας. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε τη διασπορά στον πληθυσμό της Ζακύνθου».
Το εμβόλιο και τα rapid
Για το εμβόλιο ο κ. Μάρκου είπε ότι ο αριθμός των εμβολιασθέντων δεν είναι τέτοιος που να μας κάνει να ησυχάσουμε για την ανοσία του πληθυσμού, ενώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχει γίνει σε κάποιους μόνο η πρώτη δόση. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για ανοσία η οποία επιτυγχάνεται 8 μέρες μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Ξαναλέμε λοιπόν τα ίδια με αυστηρό τρόπο και ζητάμε την τήρηση των μέτρων. Αναμένουμε μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών ώστε να δούμε μέχρι που έφτασαν αυτά τα περιστατικά κρουσμάτων.
Έχω μιλήσει με την κινητή μονάδα για να εντατικοποιηθούν τα τεστ. Έχουν γίνει πολλά rapid test σε τυχαίο πληθυσμό στη Ζάκυνθο (πάνω από 2.500) και τα αποτελέσματα ήταν καλά. Η διασπορά ήταν η χαμηλότερη δυνατή. Τώρα θα αυξηθεί ο αριθμός των εξορμήσεων της ΚΟΜΥ για να γίνουν πολλά τεστ που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε κάτι. Ζητάμε από τον κόσμο να ανταποκριθεί σε αυτά τα τεστ» κατέληξε ο κ. Μάρκου.