Ζάκυνθος

155 οι πλεονάζοντες καθηγητές στο νησί μας!

Ως «πλεονάζοντες» εμφανίζονται 155 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Ζάκυνθο, με βάση την  εγκύκλιο υπολογισμού κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τον υπολογισμό  που προβλέπεται από την εγκύκλιο του Υπουργείου και λαμβάνει υπόψη την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες, την συγκρότηση τμημάτων ανά 27 μαθητές, αλλά και τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών, στο νησί μας φαίνεται να  υπάρχουν περίπου… 10 φιλόλογοι παραπάνω  από όσους θεωρητικά χρειάζονται και πολλοί περισσότεροι καθηγητές αγγλικών, πληροφορικής, γυμναστικής κτλ!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες της ΕΛΜΕΖ, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που σύντομα φτάνει στο τέλος της, ελλείψει ειδικοτήτων χάθηκαν  δεκάδες ώρες διδασκαλίας μαθημάτων σε πολλά γυμνάσια και λύκεια, ενώ πολλά κενά καλύφθηκαν με υπερωριακή απασχόληση καθηγητών που μετακινούνταν από το ένα σχολείο στο άλλο.

Το ζήτημα των εκπαιδευτικών που παρουσιάζονται ως πλεονάζοντες, κυριάρχησε στην χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕΖ με θέμα την εκλογή αντιπροσώπων στην ΟΛΜΕ, και αποτυπώθηκε η αγωνία των εκπαιδευτικών καθώς είναι γνωστό πως  προετοιμάζονται απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων του Δημοσίου μέσα στο 2013.

Αυτό όμως που αξίζει να αναφερθεί ήταν πως η εικόνα που παρουσίασε χθες η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕΖ ήταν άκρως αποκαρδιωτική, αφού μια ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα της συνεδρίασης είχαν συγκεντρωθεί μόλις 33 καθηγητές!

Οι παρευρισκόμενοι απέδωσαν τις πολλές απουσίες και στο κλίμα που είχε προηγηθεί, με την επιστράτευση των καθηγητών, ωστόσο ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ Δημήτρης Χονδρός μίλησε ευθέως για απαξίωση του συνδικαλιστικού οργάνου ως αποτέλεσμα του τρόπου που διοικούνταν εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος κάλεσε τους συναδέλφους του να στηρίξουν το συνδικαλιστικό τους όργανο, παραμερίζοντας τον ατομικισμό και συνειδητοποιώντας πως οι αγώνες θα πρέπει να δοθούν μαζικά.

Μιλώντας στον –Ε-, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, τόνισε πως οι ίδιοι οι καθηγητές θα πρέπει να αποτρέψουν το σχεδιασμό του Υπουργείο για τους υπεράριθμους, σε κοινό πλαίσιο αγώνα με την κοινωνία.

«Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν πως αν περάσει αυτός ο σχεδιασμός, με τους πλασματικά υπεράριθμους καθηγητές, θα ψάχνουν να βρουν εκπαιδευτικούς στα σχολεία: Τα παιδιά στοιβάζονται στις αίθουσες και δε θα γίνονται βασικά μαθήματα. Οι υπεράριθμοι καθηγητές θα στέλνονται όπου υπάρχουν κενά. Εμείς λέμε πως δεν υπάρχουν υπεράριθμοι καθηγητές, αλλά αντίθετα υπάρχουν κενά στα σχολεία! Υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε το μάθημα να γίνεται με 20 παιδιά ανά τμήμα και με 15 παιδιά ανά κατεύθυνση!» τόνισε ο κ. Χονδρός.

Να σημειωθεί πως χθες συνεδρίασε επί μακρόν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα το υπεράριθμο προσωπικό και αυτό που αναμένεται είναι η στάση που θα κρατήσει ως προς τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *