Η πρώτη ουσιαστική διαβούλευση για την διοργάνωση εκδηλώσεων στην Ελλάδα και την Ιταλία με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από το θάνατο του ποιητή Ούγου Φώσκολου το έτος 2027, έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ούγος Φώσκολος”.
Συγκεκριμένα το πρωί της περασμένης Παρασκευής, υπήρξε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα με τον Γενικό Δ/ντή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, Francesco Neri και τους συνεργάτες του.

Εκ μέρους του Π.Σ.Ζ Ούγος Φώσκολος παραυρέθηκαν οι κ.κ. Φίλιππος Συνετός και Γιάννης Δραγώνας, Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του σωματείου αντίστοιχα και στη συνάντηση παραυρέθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμος Ζώρας και εκ των επίτιμων μελών του σωματείου.
Κατά τη συνάντηση αναπτύχθηκε μια σειρά από προτάσεις για τη συνεργασία των δύο πλευρών, πάνω στο θέμα του συνεορτασμού και αναλήφθηκε η υποχρέωση αφού αυτές αξιολογηθούν και εξειδικευθούν σε επιμέρους δράσεις, να κοστολογηθούν και να διατυπωθούν προτάσεις για χρηματοδότηση.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν η μεταφορά έκθεσης χειρογράφων και έργων τέχνης από την Ιταλία στην Ελλάδα, η δημιουργία μαθητικών διαγωνισμών στα σχολεία των δύο χωρών, η διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στη Ζάκυνθο, κοινών εκδοτικών πρωτοβουλιών.
Ο κ. Νέρι παρέλαβε εκ μέρους της αντιπροσωπείας του Σωματείου τον πρώτο τόμο του έργου “Ο ποιητής Ούγος Φώσκολος κοντά στους σύγχρονους αναγνώστες” και συνεχάρη τους εκπροσώπους του για την διαχρονική ενίσχυση των ελληνοιταλικών σχέσεων μέσω της λειτουργίας της οικίας του ποιητή ως επισκέψιμο Μουσείο και την προβολή του έργου του ποιητή.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας υπήρξε δεύτερη συνάντηση – διαβούλευση, μεταξύ της αντιπροσωπείας του Σωματείου και ομάδας γνωστών πανεπιστημιακών καθηγητών, ορισμένοι από τους οποίους διδάσκουν ιταλική φιλολογία σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας και έχουν συγγραφική δράση για τον Ούγο Φώσκολο.
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες παρευρέθηκαν οι Μιχαήλ Πασχάλης από το πανεπιστήμιο Κρήτης, Μαρία Σγουρίδου από το πανεπιστήμιο Αθηνών, Διον. Μακρής από το πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Χρήστος Καρύδης από το Ιόνιο πανεπιστήμιο και ο Διον. Τσιριγώτης από το πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά έστειλαν την στήριξή τους στις συζητήσεις οι κ.κ. Ευριπίδης Γαραντούδης, Νίκος Καραπιδάκης και Γιώργος Κεντρωτής.
Παρευρέθηκαν επίσης τα μέλη του σωματείου στην Αθήνα, Λενέτα Στράνη, Ινα Κοριατοπούλου, Μαρίνα Δραγώνα και Χρ. Τσακιρέλλης, η Γραμματέας της Ένωσης Ζακυνθίων Αννα Καμβάση ενώ χαιρετισμό έστειλε ο περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής.
Στη συζήτηση που διήρκεσε τρεις ώρες αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσαν να κινηθούν οι εκδηλώσεις του 2027 και κατατέθηκαν πολλές νέες προτάσεις.
Μεταξύ αυτών η συμμετοχή στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο εγνωσμένου κύρους επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, η προβολή των επιρροών του ποιητή Ούγου Φώσκολου στους ποιητές Ανδρέα Κάλβο και Διονύσιο Σολωμό, οι μεταφράσεις επιστολών και έργων του ποιητή στην ελληνική γλώσσα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα αλλά και η ανάπτυξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και γεγονότων που θα φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες.
΄Οπως υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους του σωματείου όλες οι προτάσεις θα συνοψιστούν και θα αξιολογηθούν σε σχέση με το οικονομικό τους κόστος και θα ακολουθήσει νέος γύρος συζητήσεων και διαβουλεύσεων για το θέμα, τις επόμενες εβδομάδες.
Στο μεταξύ ανάλογες διαβουλεύσεις γίνονται στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία των διπλωματικών αρχών Ελλάδας και Ιταλίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. Από αριστερά προς τα δεξιά, Γιάννης Δραγώνας, Francesco Neri, Φίλιππος Συνετός, Γεράσιμος Ζώρας.
Μουσείο Μπενάκη:. Από αριστερά προς τα δεξιά, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, Μαρία Σγουρίδου, Αννα Καμβάση, Μιχαήλ Πασχάλης, Χρήστος Καρύδης, Φίλιππος Συνετός, Διον. Μακρής, Γιάννης Δραγώνας, Μαρίνα Δραγώνα και Διον. Τσιριγώτης