Ζάκυνθος

125% αύξηση κρουσμάτων στη Ζάκυνθο και οι γιατροί ζητούν τήρηση των μέτρων!

Ανησυχία προκαλεί η  άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί μας και ταυτόχρονα η έλλειψη μέτρων από τον πληθυσμό για την προστασία του από τον ιό. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τουριστική περίοδο έχει αλλάξει τις συνήθειές μας αλλά σε κάθε περίπτωση οι γιατροί χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου επισημαίνοντας πως ο Covid-10 είναι εδώ και πρέπει να προσέχουμε.

Στη Ζάκυνθο την Κυριακή είχαμε 46 κρούσματα που ανακοινώθηκαν επίσημα από τον ΕΟΔΥ, ενώ το Σαββάτο  είχαμε 61 και την Παρασκευή 35. Σήμερα Δευτέρα είχαμε 36 κρούσματα.

Ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστό ότι «Τις τελευταίες 14 ημέρες αυξητική τάση -που ξεκινά από το 100% και φτάνει έως το 200%- σε νέες διαγνώσεις εμφανίζουν κάποιοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Άνδρος (+200%), η Ζάκυνθος (+125%), η Πάρος και η Κως (+100%). Έξαρση σε νέες λοιμώξεις εμφανίζουν, επίσης,  Ικαρία και η Λευκάδα». 

Περισσότερα από 20.000 κρούσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Ο  καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζει ότι θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού καθώς και των θανάτων από τον Covid-19.

Aυξητικές τάσεις παρατηρούνται στα νούμερα της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά 48% και οι νοσηλείες κατά 41%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και πιέζεται το σύστημα υγείας. Σε ανάρτησή του, ο καθηγητής εξηγεί ότι «η ταλάντωση των Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει» και πώς «οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%».

Στη  Ζάκυνθο

Για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας μίλησε στον –Ε- ο ιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν μέτρα και ζήτησε να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του σε προσωπικό επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κανένα μέτρο και υπενθυμίζω πως ο κορονοϊός δεν έπαψε να υπάρχει. Δεν κλείσατε το διακόπτη και τελείωσε.  Ο κορονοϊός  υπήρχε και υπάρχει. Μπορεί τα κρούσματα να είναι μειωμένα, μπορεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι ελάχιστες, μπορεί τώρα να μην προκαλεί βαριά νόσηση, αλλά κρούσματα έχουμε παντού. Μέτρα δεν εφαρμόζονται, εκτός κι αν ο καθένας μας το θελήσει. Η ευθύνη είναι πάνω μας, ο καθένας κρίνει και πράττει. Θα έπρεπε να ήταν πιο αυστηρά και όχι όλα ελεύθερα όπως τώρα. Η ευθύνη έχει μεταφερθεί στον καθένα μας ξεχωριστά και οι περισσότεροι δεν τηρούν κανένα μέτρο σε ποσοστό 95%. Δείτε τι γίνεται σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός αλλά και μέσα στα σούπερ μάρκετ. Κανένας δεν φοράει μάσκα και δεν τηρεί μέτρα. Αν λοιπόν κάποιος που έχει κορονοϊό κυκλοφορεί και πηγαίνει στη δουλειά του, αυτός μεταδίδει και μάλιστα πολύ γρήγορα γιατί η ΟΜΙΚΡΟΝ μαζί με τα υποστελέχη της μεταδίδεται πολύ – πολύ γρήγορα και έτσι κολλάνε όλοι. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν νοσήσει οι περισσότεροι και αυτοί έχουν εμβολιαστεί. Επίσης από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, πολλοί έχουν νοσήσει ά\ρα έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας» είπε ο κ. Θεοδόσης.

Προσωπική ευθύνη

Για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον ιό ο κ. Θεοδόσης ανέφερε: «Ζούμε με τον κορονοϊό εδώ και 2 χρόνια, άρα γνωρίζουμε πως αν είμαστε άτυχοι κι απρόσεκτοι μπορεί να νοσήσουμε βαριά. Ξέρουμε ότι πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν φύγει από τη ζωή λόγω κορονοϊού και είναι πάνω από 30 χιλιάδες Έλληνες και εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Ο ιός είναι σκληρός και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Άρα λοιπόν παίρνουμε τα μέτρα μας. Χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας και γενικά απέναντι στην κοινωνία. Δεν γίνεται να έχεις κάποιος κορονοϊό, ή να έχει συμπτώματα κορονοϊού και να λέει «ωχ αδελφέ δεν πειράζει». Να πηγαίνει στη δουλειά και να έρχεται σε επαφή με τους συναδέλφους του. Εγώ δέχομαι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και ότι θέλει να δουλέψει γιατί έχει ανάγκη. Αν όμως προσέχουμε κι αν δούμε κάτι να απομονωθούμε στο σπίτι μας για λίγες ημέρες ώστε να μην κολλήσουμε όποιον βρεθεί μπροστά μας. Το πρώτο λόγο τον έχει η προσωπική ευθύνη».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε στη Ζάκυνθο ο κ. Θεοδόσης είπε ότι τα 60 θετικά είναι πλασματικά και τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα γιατί είναι πολλοί αυτοί που δεν το δηλώνουν αν έχουν κορονοϊό.

Τα εμβόλια

Η εκτίμηση του κ. Θεοδόση είναι ότι από το φθινόπωρο θα γίνει κι άλλη δόση εμβολίου και ανέφερε τα ακόλουθα: «Η αποδυνάμωση του κορονοϊού είναι μια φυσική πορεία για τον ιό. Η πορεία της ΟΜΙΚΡΟΝ στη νοσηρότητα είναι φθίνουσα και τα πράγματα φαίνεται να εξομαλύνονται. Βέβαια τώρα περνάμε την καλοκαιρινή περίοδο και όλες οι ιώσεις έχουν φθίνουσα πορεία, Θα δούμε την κατάσταση πως θα εξελιχθεί το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα μαζευτούμε σε κλειστούς χώρους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε και τέταρτη δόση και θεωρώ απίθανο να μην χρειαστεί για τον συγκεκριμένο ιό να μην γίνει κι άλλη δόση εμβολίου. Αν δεν γίνει οριζόντια για όλους το εμβόλιο, μπορεί να γίνει για τις ευπαθείς ομάδες και ανάλογα με το επάγγελμα καθενός».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *