Κοινωνία

Κατεπείγουσες και αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο Κάστρο της Μπόχαλης

Κατεπείγουσες και απολύτως αναγκαίες είναι οι παρεμβάσεις στο Ενετικό Κάστρο της Μπόχαλης και πιο συγκεκριμένα στον προμαχώνα Minotto που μετά τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου αντιμετωπίζει ακόμη πιο σοβαρούς κινδύνους κατολισθήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται καταρχήν για τη δημόσια ασφάλεια και φυσικά για το ίδιο το Μνημείο.

Εν αναμονή των αναθέσεων για την Β΄ φάση των υποστηρικτικών εργασιών στον προμαχώνα Minotto και των 180.000 Ευρώ που εξαγγέλθηκαν μετά τους σεισμούς!

Μετά τον χειμώνα του 2016 που οι πλημμύρες έπληξαν το νησί, δημιουργήθηκαν κατολισθήσεις και αστάθειες στο Κάστρο και μετά από κάποιους μήνες αναμονής ακολούθησε ένα έργο αποκατάστασης και στήριξης μέρους των πρανών που σε Α΄στάδιο ολοκληρώνεται. Οι σωστικές αυτές παρεμβάσεις που έγιναν υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν σωτήριες για το Μνημείο κατά τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό αλλά είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθούν με την υλοποίηση και της Β΄ φάσης του έργου, αφού εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και γίνουν οι αναθέσεις και πάλι με πρόνοια του Υπουργείου.

Θυμίζουμε πως στις πρώτες αναγγελίες που είχαν γίνει λίγα 24ωρα μετά τον ισχυρό σεισμό τον περασμένο Οκτώβρη, ο Βουλευτής Ζακύνθου είχε αναφερθεί και σε μια χρηματοδότηση της τάξης των 180.000 Ευρώ και μάλιστα έκτακτη για άμεσες παρεμβάσεις στο Κάστρο της Μπόχαλης, έκτοτε όμως παραμένει άγνωστο αν αυτά τα χρήματα καταβλήθηκαν και αν θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν την Β΄ φάση των παρεμβάσεων , για την εξέλιξη της οποίας ακόμη δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Εγκέλαδος δεν άφησε αλώβητα πολλά από τα αρχαιολογικά μνημεία, τα οποία χρειάζονται φροντίδα και αποκατάσταση , ενώ γνωστά είναι και τα προβλήματα που αφορούν τους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου. Θυμίζουμε πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζήτησε την μεταφορά των γραφείων της στο Κτήριο της Στρατολογίας, προκειμένου να στεγαστούν στους χώρους των σημερινών γραφείων υλικά και κειμήλια από τις αποθήκες, ωστόσο το αίτημα ακόμη δεν έχει εισακουστεί.

One Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *