Ζάκυνθος

Κρις Σπύρου: Στο διεθνές δικαστήριο για τα δικαιώματα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αγία Σοφία

Στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου, έγινε το βράδυ του Σαββάτου η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων χριστιανών στην Τουρκία και στην επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χριστιανική εκκλησία, με κύριο ομιλητή του Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ, Κρις Σπύρου.

Η εκδήλωση διήρκεσε δύο ώρες περίπου και σε αυτήν παραβρέθηκαν οι σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης κ.κ. Διονύσιος και Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώην βουλευτές, Νομάρχες και Δήμαρχοι και εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κου Χρυσοστόμου ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διάσταση του εγχειρήματος και το βαθύ συναίσθημα που συνδέει τους χριστιανούς όλου του κόσμου με την ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο ίδιος, ως υπέρμαχος της δημιουργίας ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα εκφράζει προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη να επιτραπεί η χριστιανική προσευχή στο λίκνο της Ορθοδοξίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συνετός ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικές αλήθειες που για λόγους διαφόρων σκοπιμοτήτων έχουν εξοβελιστεί από το δημόσιο λόγο, μία από τις οποίες είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Κωνσταντινούπολη

Το να πιστεύεις, είπε ο κ. Συνετός, στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και το να σέβεσαι τα δικαιώματα και τον πολιτισμό του γείτονα σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποποιηθείς των δικών σου δικαιωμάτων και της δικής σου ιστορικής συνέχειας. Αντίθετα ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος στη βάση της αντικειμενικής αλήθειας και μόνο.

“Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”

Ο πρώην Γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ και σημερινός πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ένωσης μίλησε στη συνέχεια υπό την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, μιας οργάνωσης που με έδρα τις ΗΠΑ επιχειρεί, με όπλο το διεθνές δίκαιο, να υποχρεώσει την Τουρκία να αποδώσει τους χριστιανικούς ναούς και ιδιαίτερα την Αγία Σοφία, στους νόμιμους ιδιοκτήτες της που είναι οι ορθόδοξοι πιστοί.

Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στην πορεία διεκδίκησης της απόδοσης της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας των Χριστιανών από το 2004 έως τις μέρες μας, τις διεθνείς πιέσεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας καθώς και στη νομική διαδικασία που ήδη ακολουθείται στο διεθνές δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, είπε ο κ. Σπύρου, η Παγκόσμια ενορία της Αγίας Σοφίας πρέπει να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα στο εσωτερικό της Τουρκίας και μόνο όταν αυτά δεν δικαιώσουν την οργάνωση, τότε θα επιληφθεί του θέματος το διεθνές δικαστήριο στη βάση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πιστών όλου του κόσμου να ασκούν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα στους ναούς τους.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο και των απαγορεύσεων που υφίστανται ακόμα και σήμερα οι Χριστιανοί ορθόδοξοι στην Τουρκία, ενώ ο ομιλητής ανέλυσε με ακρίβεια την νομική διαδικασία που ακολουθεί η οργάνωση ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διεθνείς συνθήκες που η χώρα της έχει υπογράψει.

Στη συνέχεια ο κ. Σπύρου δέχθηκε για πολύ ώρα ερωτήσεις από το κοινό οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο το θέμα της Αγίας Σοφίας αλλά επεκτάθηκαν και σε άλλα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα.

Με την ιδιότητα του ομιλητή στο πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας ο κ. Σπύρου απάντησε σε ερωτήσεις για το όνομα των Σκοπίων και την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΦΥΡΟΜ.

Η συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο κ. Σπύρου, είναι ένα κατασκεύασμα που θα κριθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη βάση των εντολών για την ρύθμιση των θεμάτων της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να συρθεί σε μια συμφωνία για όνομα που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία επειδή στη συμφωνία του 1992 για τις περιφέρειες της πρώην Γιουγκοσλαβίας υπήρχε ρητή αναφορά ώστε το νέο όνομα να μην έχει αλυτρωτικές βλέψεις προς καμία άλλη γειτονική χώρα, όπως η Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, είπε ο κ. Σπύρου, η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό και δεν πρόκειται να έχει μέλλον όταν θα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς ο οποίος συνεχάρη τον κ. Σπύρου για τους αγώνες που δίνει για τα εθνικά μας θέματα και προσέφερε αναμνηστική πλακέτα του Δήμου στον ελληνοαμερικανό ηγέτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση από τη Χορωδία “Το Όνειρο του Παιδιού” δύο εκκλησιαστικών ύμνων και δύο επτανησιακών τραγουδιών υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Κάνδηλα.

Για πολλή ώρα το κοινό προσπαθούσε να πλησιάσει και να συγχαρεί τον ομιλητή ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το κοινό που προσήλθε στην εκδήλωση ξεπερνούσε τα 500 άτομα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

   

One Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *