Ζάκυνθος

1 εκ. € από την Περιφέρεια για το κολυμβητήριο

Ποσό ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ έχει δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την κατασκευή κολυμβητηρίου στη Ζάκυνθο και την πληροφορία αυτή έκανε γνωστή ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, στους Προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, με τους οποίους είχε συνάντηση το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Τόσο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δημήτρης Λιβάνης, όσο και ο Πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Νίκος Βουτσινάς, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του κ. Μυλωνά, ο οποίος ζήτησε την συνδρομή τους για την σύνταξη μελέτης για το έργο, ώστε να γίνει άμεσα και χωρίς δαπάνη σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της ΠΙΝ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των τεχνικών, υπογράμμισε πως η Νομοθεσία για τις μελέτες είναι συγκεκριμένη και αντιπρότειναν την συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που θα διαθέσει μια έτοιμη μελέτη για αντίστοιχα έργα που έγιναν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για το συγκεκριμένο έργο, ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός τα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση να ταξιδεύουν στην Κεφαλονιά για να προπονηθούν και σχολίασε πως βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν συνάντησε τους μικρούς αθλητές σε ένα από τα ταξίδια του προς το λιμάνι της Πεσσάδας. Ο ίδιος, ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο συζητιέται από το 2002 , χωρίς όμως αποτέλεσμα και σημείωσε πως δυστυχώς δεν προβλέφθηκαν χρηματοδοτήσεις για αθλητικές υποδομές μέσα από το ΕΣΠΑ.

«Υπάρχει  δεσμευμένο το ποσό τους 1 εκ. ευρώ και σε αυτές τις εποχές είναι πολύ δύσκολο να το εξασφαλίσουμε και στο μέλλον. Ζητώ από εσάς τη δωρεάν προσφορά εργασίας, σε συνεργασία με τους μηχανικούς της ΠΙΝ για να έχουμε στα χέρια μας την οριστική μελέτη του έργου» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς απευθυνόμενος στους μηχανικούς σημειώνοντας πως πέρα από τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα υπάρχουν και οφέλη για τους ντόπιους εργολάβους που θα αναλάβουν το έργο σε μια δύσκολη περίοδο για την οικοδομή.

Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ακόμη πως προτεραιότητα είναι ένας χώρος για να αθλούνται τα παιδιά και όχι κατ΄ ανάγκη για τη διοργάνωση αγώνων, ενώ έκανε γνωστό πως υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα οικόπεδα, που θα παραχωρηθούν σε συνεργασία με το Δήμο.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ απάντησε πως οι μελέτες δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από το καθεστώς που προβλέπει η Νομοθεσία και τόνισε πως μια ολοκληρωμένη μελέτη για ένα άρτιο έργο, απαιτεί την συνεργασία μηχανικών και τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων. Ο ίδιος αντιπρότεινε είτε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, είτε την παραχώρηση έτοιμης και εφαρμόσιμης μελέτης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνης, η μελέτη αυτή μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Ζακύνθου και να γίνει η επικαιροποίηση των Τεχνικών Δελτίων, καθώς άλλη λύση δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμη με δεδομένα τα κονδύλια που υπάρχουν.

Τους δικούς του προβληματισμούς διατύπωσε από την πλευρά του και ο κ. Βουτσινάς, ο οποίος αναρωτήθηκε αν έχει γίνει ιεράρχηση των έργων που έχει ανάγκη η Ζάκυνθος και αν σε αυτή την ιεράρχηση προτεραιότητα δίνεται στο έργο του κολυμβητηρίου.

Από την πλευρά του ζήτησε να γίνει μια σύσκεψη όπου όλα αυτά τα ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι και συμφώνησε πως η πιο ρεαλιστική λύση είναι μια μελέτη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, διατηρώντας επιφυλάξεις για τον προϋπολογισμό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης επέμεινε πως οι μελέτες της Γενικής Γραμματείας σε πολλές περιπτώσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα σχέδια των εργολάβων και δεν ανταποκρίνονται στον προϋπολογισμό που υπάρχει και ζήτησε από τους μηχανικούς την βοήθεια τους, στο να υπάρξει παρέμβαση εκεί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *