Η λέξη «μαντολάτο», έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνδεθεί με το νησί μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης της Ζακύνθου, που έχει τις ρίζες της στην εποχή της Ενετοκρατίας.
Μαζί με το παστέλι αποτελούν τα πιο ξακουστά προϊόντα του τόπου μας, για το λόγο αυτό οι επισκέπτες κάθε καλοκαίρι δύσκολα θα φύγουν χωρίς να γευτούν ένα τουλάχιστον από τα δύο.
Τί γίνεται όμως το χειμώνα, χαίρουν του ίδιου ενδιαφέροντος; Επίσης, η κρίση έχει άραγε επηρεάσει την κατανάλωσή τους;
«Το χειμώνα δεν έχει πολύ κίνηση, μόλις που καταφέρνουμε να βγάλουμε τα έξοδα μας, κυρίως το καλοκαίρι δουλεύουμε. Ούτε κατά την περίοδο των εορτών αυξάνονται οι πωλήσεις» υποστηρίζει ο κ. Μάνεσης, ιδιοκτήτης του μαντολατοποιείου «Το Άνθος».
Προσθέτει, ότι κατά τις μέρες των Αποκριών «κερδίζουν» πάλι το ενδιαφέρον των καταναλωτών, μιας η κατανάλωση του μαντολάτου αποτελεί έθιμο.
Ο κ. Μάνεσης δραστηριοποιείται παράλληλα και με την χονδρική πώληση, ωστόσο λέει «φέτος δεν είχαμε τα επιθυμητά έσοδα. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, κάθε χρόνο οι πωλήσεις πέφτουν όλο και περισσότερο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα μαγαζιά. Η πτώση τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι γύρω στο 20% – 30%».
Από το εργαστήρι μαντολάτου «Η Ζάκυνθος» και τον κ. Διονύση Παπαδάτο ειπώθηκε «σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι που μας πέρασε η κίνηση ήταν μειωμένη, εξαιτίας των λιγοστών Ελλήνων τουριστών που επισκέφτηκαν το νησί, αλλά και της οικονομικής δυσχέρειας που τους χαρακτήριζε. Αυτοί κυρίως ενδιαφέρονται για τα τοπικά προϊόντα και φέτος συγκριτικά με πέρυσι η πτώση των πωλήσεων έφτασε στο 60% – 70%».
Ως προς τα «λάθη» που σημειώνονται κατά την προώθηση των τοπικών προϊόντων γενικότερα, ο κ. Παπαδάτος τα εντοπίζει στο γεγονός ότι πολλοί «μη ειδικοί», όπως τουριστικές επιχειρήσεις ή πλανόδιοι τα θέτουν προς πώληση, ενώ γνωρίζουν ότι στερούνται ποιότητας. Έτσι, οι τουρίστες του νησιού λαμβάνουν λανθασμένη εντύπωση ως προς τη γεύση και την ποιότητά τους.
Πρόταση του αποτελεί η υποστήριξη των παραδοσιακών προϊόντων από τους τοπικούς φορείς, ούτως ώστε οι επισκέπτες να απευθύνονται μόνο σε αυτούς που ειδικεύονται στην παραγωγή τους. «Η έννοια του παραδοσιακού πρέπει να αγκαλιαστεί από τον ίδιο τον τόπο για να στηριχθεί» τονίζει.
Η διατήρηση της καλύτερης δυνατής ποιότητας είναι το κύριο μέλημα των παραγωγών και η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Οι ντόπιοι Ζακυνθινοί το γνωρίζουν καλά, για αυτό δεν ξεχνάν να προσφέρουν τουλάχιστον ένα πακέτο μαντολάτου σε φίλους, γνωστούς ή ακόμα και γιατρούς τους, που βρίσκονται σε άλλα μέρη της χώρας, όταν τους επισκέπτονται, δίνοντας τους μια γεύση από τη Ζάκυνθο… την πιο γλυκιά.
Ντένια Μαλτέζου
1 Σχόλιο
1 Σχόλιο
ΠΟΥ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟ ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ ΧΟΝΔΡΙΚΩΣ?
ΑΠΟ ΕΣΑΣ Η ΑΠΌ ΚΆΠΟΙΟΝ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟ ΑΠΌ ΑΘΗΝΑ Η ΑΠΌ ΚΆΠΟΥ ΑΛΛΟΎ. ΈΧΩ ΈΝΑ ΣΟΥΠΕΡΜΆΡΚΕΤ ΣΤΗΝ ΣΚΙΆΘΟ ΚΑΙ ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΠΟΛΎ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΉΣΩ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΆ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΉ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ.ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΈΧΟΥΝ ΠΕΡΆΣΕΙ ΑΠΌ ΖΆΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΘΑ ΉΘΕΛΑΝ ΝΑ ΓΕΥΘΟΥΝ ΠΆΛΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΆΡΕΣΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΌΝ, ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΚΙΆΘΟ.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ 2021.