Quantcast

Γνώμες

Περί απλής αναλογικής…

Δεν πρέπει να βιάζεται ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της εφαρμογής της απλής αναλογικής, διότι ”ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βαφτίσαμε”.

Με αφορμή τη χθεσινή του δήλωση σε τηλεοπτικό σταθμό και σύμφωνα με την πολύ … πλούσια ζακυνθινή εμπειρία, αναρωτιόμαστε πως θα έχουμε περισσότερη διαφάνεια στους Δήμους με την απλή αναλογική…

Αφενός ο κ. Σκουρλέτης πρέπει να αντιληφθεί πως το αποτέλεσμα του νέου νόμου θα κριθεί στην πράξη κι αφετέρου πρέπει να του υπενθυμίσουμε πως οι συγκλίσεις θεωρητικά γίνονται στη βάση των προεκλογικών θέσεων και προγραμμάτων, αλλά πρακτικά αντιμετωπίζουμε άλλες καταστάσεις στο παρασκήνιο (πάλι παίρνουμε στοιχεία από την πλούσια ζακυνθινή αυτοδιοικητική ιστορία).

Από πού του προκύπτει του πρώην υπουργού εσωτερικών (και μάλιστα αναμφισβήτητα), πως η απλή αναλογική δημιουργεί όρους διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης στη λειτουργία των δήμων;

Το μόνο το οποίο είναι σίγουρο είναι πως «η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Η κριτική που ασκεί στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο είναι αποδεκτή αλλά αν δεν υπάρχει μία ισχυρή προσωπικότητα που θα είναι ο επικεφαλής, μπορεί να έχουμε φαινόμενα διάλυσης, όπως αυτά που έζησε η Ζάκυνθος στη θητεία του σημερινού Δημάρχου που υπήρχε αδυναμία ακόμα και στη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτά προς το παρόν και όλα τα άλλα θα τα δούμε στην πορεία και στο πρακτικό πεδίο, γιατί αν κάτι πρέπει να αλλάξει στην αυτοδιοίκηση είναι συλλήβδην ο νόμος ώστε ο κάθε Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να εκλέγονται από την πρώτη και μοναδική Κυριακή.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *