Της Μαριλένας Παπαδάτου
Με το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Παναγούλα το περασμένο Σάββατο με θέμα «Οι πολλαπλές πτυχές της Πέτρας, μια επιστημονική προσέγγιση» ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος V.I.S (Valorization of the common identity around the stone/ αξιοποίηση της κοινής ταυτότητας γύρω από την Πέτρα) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας 2007-2013, και σε αυτό συμμετέχει ως εταίρος η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.
Το συνέδριο είχε σαν στόχο να παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια με την συμμετοχή του Δήμου Μάλιε στην Ιταλία, του Δήμου Μιτζιάνο, του Δήμου Γκαλιάνο, του Δήμου Καπραρίκα Ντι Λέτσε και του Δήμου Κεφαλονιάς.
Μάλιστα στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλο και το Δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγιώτης Δρακουλόγκονας και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέκος Παρίσης.
Οι αιρετοί των δύο νησιών, τόνισαν την σημασία του προγράμματος, όχι μόνο για την αποτύπωση των κοινών σημείων αναφοράς στον πολιτισμό και την ιστορία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις κατασκευές με πέτρα (ιστορικά πολιτιστικά, θρησκευτικά μνημεία) αλλά και για την ανάδειξη μιας σειράς από μνημεία και αξιοθέατα, καθώς και αντικειμένων από σημερινούς τεχνίτες της πέτρας.
Αυτό που επίσης τονίστηκε στην έναρξη του συνεδρίου από τους ομιλητές, είναι πως παρά την αρχική επιφυλακτικότητα για ένα πρόγραμμα που αφορά την ανάδειξη της πέτρας, διαπιστώνεται πως πρόκειται για το υλικό που «διατρέχει» την ιστορία και των πολιτισμό ενός τόπου και των κατοίκων του: Από πέτρα κατασκευάστηκαν όχι μόνο τα πρώτα σπίτια, τα πηγάδια για νερό και οι μύλοι για το άλεσμα του σιταριού αλλά και οι λατρευτικοί ναοί, τα μοναστήρια, γέφυρες και άλλα επιβλητικά μνημεία πολιτισμού σε Ιταλία και Ελλάδα.
Οι εισηγήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου, είχαν έντονο ζακυνθινό χρώμα, αφού αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούσαν τα Μνημεία της Ζακύνθου, θέματα συντήρησης και δυνατότητες ανάδειξης, τις κρήνες του νησιού μας ενώ ακόμη αναπτύχθηκαν θέματα όπως ο γλυπτός διάκοσμος των όψεων στους ναούς των επτανήσων, οι νέες τάσεις στον τουρισμό «Θεματικός και Μνημειακός Τουρισμός» και η Πέτρα στην Τέχνη.
Στην Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Διοικητήριο, η κ. Mourizia Giglio, τεχνικός συντονιστής του προγράμματος από το Δήμο Μάλιε σημείωσε πως στόχος ήταν να αναδειχθούν τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών της Ιταλίας και των Νησιών του Ιονίου όπως αυτά εκφράζονται από πέτρινες δημιουργίες και κατασκευές, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα της για νέες συνεργασίες στο μέλλον.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, επίσης ευχαρίστησε τους εταίρους του προγράμματος ενώ σημείωσε πως το πρόγραμμα και ειδικά η έκθεση που παρουσιάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στο Διοικητήριο ανέδειξε την καλλιτεχνική δημιουργία και στην Ζάκυνθο. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως στο πλαίσιο καλλιτεχνικού διαγωνισμού που έγινε για το πρόγραμμα, αναδείχθηκε νικητής ο ζακυνθινός δημιουργός Σταμίρης – Παναγιωταράς Αναστάσιος με το έργο του «Ειδώλιο» το οποίο ανακηρύχθηκε και σύμβολο του προγράμματος V.I.S
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγιώτης Δρακουλόγκονας χαρακτήρισε τις δράσεις του προγράμματος ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός.