Quantcast

Γνώμες

Η Διαμάχη των σεισμολόγων!

Μπορεί να συμφώνησαν για το επίκεντρο και το γεγονός ότι πρόκειται για μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου, ωστόσο αυτή τη φορά διαφώνησαν για το πλήθος των μετασεισμών! Ο λόγος για το επιστημονικό κεφάλαιο της Χώρας που αφορά το φαινόμενο και σε κάθε σεισμό επενδύουμε για να ενημερωθούμε, αλλά κάθε φορά μας απογοητεύουν με τις μεταξύ τους δημόσιες αντιπαραθέσεις- χωρίς να εξετάζουμε αν είναι βάσιμες ή μη.

Για 1.500 μετασεισμούς μετά το μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευ. Λέκκας και η απάντηση από τον ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γ. Χουλιάρα δεν άργησε να έρθει μέσω διαδικτύου και να ρίξει και πάλι νερό στο μύλο των αντιπαραθέσεων: «Άκουσα μια συνεχιζόμενη ανοησία για 1500 μετασεισμούς στην Ζάκυνθο από τα περσινά 6,8 Ρίχτερ. Σας ενημερώνω ότι αυτό είναι ανακριβές και έχουν εκδηλωθεί καταγράφει και αναλυθεί πάνω από 6 χιλιάδες μετασεισμοί όπως βλέπετε στην ανάρτηση μου στο εξάμηνο …τον άλλο μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος ….και που μέτρησαν μόνο 1500 σεισμούς δεν ξέρω… εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τώρα μετράμε περισσότερους από 9000 μετασεισμούς από την Ζάκυνθο!!!» Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Τσελέντης που αναφέρει σε δική του ανάρτηση:

«Απορώ πως μιλούν για 1500 μετασεισμούς αφού ούτε σεισμολόγοι είναι ούτε στη πηγή των σεισμολογικών δεδομένων είναι. Αυτά συμβαίνουν όμως όταν η διάθεση για αυτοπροβολή περισσεύει» αναφέρει.

Πάντως για την ιστορία ο ..δικός μας ερευνητής Γιάννης Κοπανάς μας είχε πρόσφατα μιλήσει για έναν αριθμό μεγαλύτερο των 8.500 μετασεισμών, σχολιάζοντας βέβαια και το γεγονός ότι κάθε φορά που έχουμε σεισμό η συζήτηση πάει πολύ γρήγορα στις διενέξεις των ειδικών!

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *