Ζάκυνθος

Ύστατη προσπάθεια των εμπόρων να βρεθεί λύση για την Αλ. Ρώμα

Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο έστειλαν χθες οι έμποροι της οδού Αλ. Ρώμα κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου. Σε αντίθετη περίπτωση θα συναντηθούν με τον Εισαγγελέα και θα του ζητήσουν να εφαρμόσει άμεσα το νόμο παραδίδοντας όλα τα έγγραφα για τον χαρακτηρισμού της Αλ. Ρώμα ως εθνικής οδού καθώς και την απόφαση από το Συνήγορο του πολίτη.

Οι έμποροι υπενθυμίζουν για πολλοστή φορά τη θέση τους για πεζόδρομο τις απογευματινές ώρες και σημειώνουν πως δεν θα φέρουν καμία ευθύνη για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν αν η δημοτική αρχή συνεχίσει την αδιάλακτη τακτική της.

Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι σε περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη θα υπάρξει εφαρμογή της νομοθεσίας και η εθνική οδός Ζακύνθου-κερίου θα ανοίξει στην κυκλοφορία από την πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ακολουθεί το έγγραφο των εμπόρων στο Δήμο που αναφέρει:

Αξιότιμοι κύριοι,

Επανερχόμενοι στο φλέγον ζήτημα της πεζοδρόμησης της Αλεξάνδρου Ρώμα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, που ο κ. Δήμαρχος μας έκλεισε τη πόρτα στη προσπάθειά μας για εξεύρεση μια κοινά αποδεκτής λύσης, όσο αφορά τη πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Ρώμα, σε συνάρτηση με την επιβίωσή μας ως καταστήματα, προσπαθήσαμε να βρούμε το νομικό καθεστώς που διέπει τον παραπάνω δρόμο.

Μέσα στη γραφειοκρατία που συναντήσαμε, αλλά με επιμονή και υπομονή εξακριβώσαμε αυτά που από τη πρώτη στιγμή ήταν γνωστά και τα θέταμε στις συναντήσεις με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και φορείς που είχαμε έλθει σε επαφή.

Πλέον είναι αποδεδειγμένα βάσει εγγράφων τα παρακάτω:

Η Αλεξ. Ρώμα είναι τμήμα της Εθνικής οδού Ζακύνθου – Κερίου με αριθμό 35 και αφετηρία την πλατεία Αγ. Μάρκου και τέλος το χωριό Κερί.       (α. Φ.Ε.Κ. 319/23-07-1963 περί αριθμήσεως εθνικών οδών. β. έγγραφο της Περ. Ιονίων Νήσων – Δ/νση τεχνικών Έργων Π.Ε. Ζακύνθου με αρ. πρωτ. 26807/940 από 23/05/12.)

Η συγκεκριμένη εθνική οδός, αποφασίζεται ότι ανήκει στην αρμοδιότητα συντήρησης των υπηρεσιών της Περ. Ιονίων Νήσων – Περ. Ενότητα Ζακύνθου. (Φ.Ε.Κ. 1872/14-09-2007, Απόφ. Αριθ. 6213)

Στο εθνικά χαρακτηρισμένο δίκτυο, όπως στη περίπτωσή μας η ε.ο. Ζάκυνθος – Κερί, τα μέτρα που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, την προτεραιότητα οδών, την αλλαγή διατομής του οδοστρώματος, τον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων και την επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, παίρνονται με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες κυκλοφορίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. (Ν. 2696/1999, Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, Άρθρο 52, Μέτρα ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας.)

Στο ερώτημα που θέσαμε στο «Συνήγορο του πολίτη» ενημερώνοντάς τον με την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου και όλα τα παραπάνω έγγραφα, μας απάντησε ότι η απόφαση είναι παράνομη και μας παρότρυνε να απευθυνθούμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στον Εισαγγελέα.

Μετά από τη ενημέρωσή μας για όλα τα παραπάνω, ερχόμενοι σε επαφή με τον κ. Αντιπεριφειάρχη Ζακύνθου του ζητήσαμε να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του κ. Δημάρχου και του Εμπορικού Συλλόγου για να συζητήσουμε μια κοινά αποδεκτή λύση για τη Ζάκυνθο, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις και όχι όπως συμβαίνει πολλές φορές, να συγκρούονται οι αποφάσεις της μιας υπηρεσίας με την άλλη.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αποδεχόμενος τη πρότασή μας και προσπαθώντας για την υλοποίησή της, μας έκανε γνωστό ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Δήμαρχο, του απάντησε, ότι υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε σύμφωνα με την κανονιστική του Δήμου και πρέπει να τη σεβαστούν όλοι και αρνήθηκε περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος.

Κατόπιν αυτών είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στον κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου και να του γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τις παράνομες πράξεις που έχουν τελεστεί.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ε.ο. Ζακύνθου – Κερίου ξεκινάει από την Πλατεία Αγίου Μάρκου και ότι ενδέχεται η απόφαση του κ. Εισαγγελέα να επηρεάσει και την οδό 21ης Μαΐου, όπως επίσης και τη κατεύθυνση των συγκεκριμένων δρόμων.

Για άλλη μια φορά σας γνωστοποιούμε τη θέση μας για την Αλεξ. Ρώμα:

ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΑΣΗ.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ.

Σαν μια τελευταία προσπάθεια, εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης προσκαλούμε τον κ. Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια συζήτηση.

Μετά από αυτό, η ευθύνη των οποιοδήποτε εξελίξεων θα ανήκει σε αυτούς που αρνούνται το διάλογο και οι αποφάσεις τους είναι νομικά παράνομες και κοινωνικά μη αποδεκτές.

Με τιμή

Οι επαγγελματίες της Αλεξ. Ρώμα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *