Ζάκυνθος

Όχι στην πώληση των λιμενικών υποδομών είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Κυριακή 26 Αυγούστου, ξεκίνησε με τη συζήτηση για τα λιμάνια από την οποία εκδόθηκε απόφαση που λέει όχι στην πώληση των λιμενικών υποδομών σε ιδιώτες  κι αν αυτό συμβεί να υπάρχει αυστηρός έλεγχος από το κράτος και την αυτοδιοίκηση. Η απόφαση  ελήφθη μετά από μακρά συζήτηση και διάλογο με εκατέρωθεν υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει ενιαία βούληση.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς ενώ εκτενή ενημέρωση έγινε από τον επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ Θεόδωρο Γαλιατσάτο ο οποίος παρουσίασε το σχετικό ΦΕΚ με το οποίο τα λιμάνια Ζακύνθου και Αργοστολίου μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου  ΑΕ) για να παραχωρηθούν σε τρίτους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου ζήτησε να διασφαλιστούν τα θέματα διαφάνειας στην παραχώρηση των λιμανιών σε ιδιώτες για να προκύψει δημόσιο όφελος. Επίσης ζήτησε να υπάρξει έλεγχος του κράτους και της αυτοδιοίκησης στους ιδιώτες που θα τα αναλάβουν.

Αρκετοί σύμβουλοι  εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και επιτέθηκαν στον κ. Μυλωνά λέγοντάς του ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του Πρωθυπουργού.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών δήλωσαν τα εξής:

Ο Θ. Γουλής από τη Λαϊκή Συσπείρωση είπε ότι με την ιδιωτικοποίηση θα μπει ειδικό τέλος και δεν θα μπορούν να ελλιμενίζονται τα καΐκια και άλλα μικρά σκάφη, ενώ θα αυξηθεί το κόστος μεταφοράς.

Θέση μας είναι να έχουμε εγκαταστάσεις σε όφελος του λαού, είπε ο Θ. Γαλιατσάτος.

Ο Η. Μπεριάτος είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά να δούμε τι θα κερδίσει η αυτοδιοίκηση από τέτοιες ενέργειες.

Η Αντωνία Λαχανιώτη είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να λεηλατήσει τα φιλέτα του δημοσίου.

Ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου έφερε το παράδειγμα των εγκαταλελειμμένων λιμανιών όπως στην Κεφαλονιά και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *