Όπισθεν ολοταχώς έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στα αιτήματα που τις έθεσαν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες για τις θεσμικές λειτουργίες της αυτοδιοίκησης, κατά την χθεσινή του συνάντηση στην Αθήνα.
Αντίθετα δεν δόθηκε καμία σαφής απάντηση για τα οικονομικά των Δήμων που απειλούν να δυναμιτίσουν την ομαλή λειτουργία της αυτοδιοίκησης τους επόμενους μήνες.
Το συμπέρασμα, όπως εκφράστηκε σε δηλώσεις των προέδρων της ΕΝΠΕ Γιάννη Σγουρού και της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, μετά τη συνάντησηείναι ότι υπήρξε ικανοποίηση για τις αλλαγές στον «Καλικράτη 2» τις οποίες είναι διατεθιμένο να κάνει το υπουργείο και από την άλλη υπάρχει στάση αναμονής για το πού θα «καθίσει η μπίλια» σε σχέση με τα οικονομικά.
Όσον αφορά στα θεσμικά, αποφασίστηκε:
Ικανοποιούνται και τα δύο βασικά αιτήματά τους. Δηλαδή:
Καταργείται το Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης που στην ουσία αμφισβητούσε τον αναπτυξιακό ρόλο των αιρετών περιφερειών.
Οι περιφερειακές (γνωμοδοτικές) επιτροπές από υποχρεωτικές γίνονται προαιρετικές (σχετική απόφαση λαμβάνει η ίδια η περιφέρεια).
Ικανοποιούνται επίσης τα βασικά αιτήματά των Δημάρχων.
Δηλαδή:
Η μείωση των αντιδημάρχων από υποχρεωτική γίνεται προαιρετική, και αποφασίζεται από τους ίδιους τους δήμους.
Επανέρχεται το παλαιό καθεστώς και η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμαρχοι για μικροπαραλείψεις των υπηρεσιών, θα αφορά στο αν ο δήμαρχος από δόλο ή παράλειψη προκάλεσε οικονομική ζημία στο δήμο.
Θα υπάρξουν τεχνικές βελτιώσεις στο θέμα της αυτεπιστασίας προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει.
Μεγαλύτερη συμμετοχή των δήμων στους ΦοΔΣΑ. Πρόκειται για το μόνο σημείο που υπάρχει διαφωνία με τους περιφερειάρχες, ωστόσο πηγές τόσο της ΕΝΠΕ όσο και της ΚΕΔΕ έλεγαν ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος».
Ως προς τις διορθώσεις σε διατάξεις που έχουν προκαλέσει τη διαφωνία της Αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής, η οποία έως την Παρασκευή θα προχωρήσει στις συμφωνημένες και απαραίτητες διορθώσεις με βάση τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, και θα υποβάλει τις τελικές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και κατά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας ότι «ομάδα εργασίας θα εξετάσει και τα υπόλοιπα θέματα ώστε μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να συμπληρωθεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο».
«Eίχαμε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα θέματα του σχεδίου νόμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος όλων μας είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα ο α’ και β’ βαθμός προς όφελος του πολίτη, ο οποίος πρέπει να εξυπηρετείται.
Εάν συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία στο ίδιο θετικό πνεύμα τότε θα γίνει πράξη αυτό που υποστηρίζω χρόνια, να μικρύνει δηλαδή η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες», επισήμανε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
«Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, ένας πάρα πολύ καλός διάλογος. Εμείς θέσαμε τις διαφωνίες, τις ενστάσεις και εκείνα τα ζητήματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και εύρυθμα οι δήμοι μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είχαμε μια θετική ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργού κ. Γιαννίτση και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.
«Θεωρούμε ότι μέχρι την Παρασκευή στην κοινή Επιτροπή, την οποία συστήσαμε, όλα αυτά θα συμπεριληφθούν ώστε να επιλύσουμε και τις τελευταίες διαφωνίες και ενστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και στο υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή συζήτηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όταν ο διάλογος διεξάγεται με καλή διάθεση, τότε μπορούν να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις», προσέθεσε.