Ελλάδα

Όλα τα «μέτωπα» ανοικτά στη συνάντηση με την τρόικα

 

Με ανοικτά σχεδόν όλα τα «μέτωπα», βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, για μια νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Και είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε αργά χθες το βράδυ ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα σε εκκρεμότητα. Δεν θα κλείσουμε έως την Παρασκευή». 

Έτσι, απομακρύνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τις έως τώρα ενδείξεις, η πιθανότητα να μετάσχει η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup (την ερχόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο) με μια «κλεισμένη» συμφωνία, όπως επιθυμούσε κατά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Καθώς, μπορεί μεν το συγκεκριμένο Eurogroup να μην έχει, καθότι άτυπο, το «δικαίωμα» να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, όμως, το «ελληνικό θέμα» αναμένεται να συζητηθεί και μια προϋπάρχουσα συμφωνία με την τρόικα θα δημιουργούσε θετικό κλίμα για τη χώρα

Μετά την «αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, πρώτο τη τάξει ζήτημα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, να δηλώνει ότι «παραμένει αγκάθι το Δημόσιο, για αυτό και ήρθε σήμερα (χθες) στο υπουργείο ο Αντώνης Μανιτάκης». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που παρέμεινε στη συνάντηση επί μια ώρα, δήλωσε αμέσως μετά ότι «συζητούνται τα τελευταία σημεία», προσθέτοντας πως «δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις, τις οποίες και θα δώσω».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν 2.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και αποχωρήσεις επιπλέον 5.500 υπαλλήλων, μετά από αξιολόγηση, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *