Η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού εξωτερικού χώρου είναι η μεγαλύτερη ίσως προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες και καθίσταται βασική προϋπόθεση για ομαλές πολιτικές εξελίξεις κάτι που άλλωστε επιθυμούν πάρα πολύ στο εξωτερικό.
Τις τελευταίες ημέρες είχαμε σημαντικές αναφορές στο ζήτημα αυτό.
Η διεθύντρια του ΔΝΤ κ Κριστίν Λαγκαρντ μιλώντας για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν το ΔΝΤ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους την Τρίτη στο γραφείο της στην Ουάσιγκτον,αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει το φθινόπωρο του 2012, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν θέλησε σ’ αυτή τη φάση να εκφέρει άποψη «για το αν ή όχι η ελάφρυνση του χρέους είναι ή δεν είναι απαραίτητη ή τι μορφή θα λάβει η ευρωπαϊκή στήριξη» όπως είπε, σημειώνοντας τη σημασία της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Wall Street Journal: Χρειάζεται ελάφρυνση!
Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται ότι «ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει, κατά την τελευταία διετία, ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους είναι πολύ υψηλά και ενδεχομένως να επιβαρύνουν υπερβολικά την εύθραυστη οικονομία της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί κάποιου είδους ελάφρυνση. Το ΔΝΤ αναφέρθηκε σε παλαιότερη υπόσχεση της ΕΕ να συμβάλει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε επίπεδο αρκετά κατώτερο του 110% του ΑΕΠ της χώρας, εάν η Ελλάδα εφήρμοζε τους δανειακούς όρους της.
Επίσης, σημειώνεται: «Παράλληλα, είναι αβέβαιο εάν το ΔΝΤ αμβλύνει τη στάση του όσον αφορά την ανάγκη της Ελλάδας για “κούρεμα” του χρέους της υπό την πίεση της ΕΕ, που είναι επιφυλακτική στο να προσφέρει στη χώρα ευνοϊκότερους ομολογιακούς όρους, ή εάν το ΔΝΤ, απλώς, προσπαθεί να υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε απόφαση περί’κουρέματος’ θα βασιστεί σε αναλυτική διαδικασία».
Σαπέν: Το Σεπτέμβριο θα εξετάσουμε το ελληνικό χρέος
Το φθινόπωρο θα εξεταστεί η κατάσταση του ελληνικού χρέους δηλώνει με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τονίζει ότι η χώρα του βοηθά και θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα.
«Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας, θα εξετάσουμε από κοινού τη συνολική κατάστασή του χρέους αυτό το Φθινόπωρο. Με βάση τις πληροφορίες που θα έχουμε, θα λάβουμε αποφάσεις σε θέματα χρηματοδότησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τονίζει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κατάσταση, και αυτό της επιτρέπει να απομακρύνεται περισσότερο από τη ζώνη της καταιγίδας. Τα πιο σκληρά μέτρα ανήκουν στο παρελθόν, αν και συμφωνώ ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες για την Ελλάδα και τους Έλληνες».