Ζάκυνθος

Χωρίς τέλος οι καταγγελίες για Θαλάσσια ρύπανση – Μόλυνση ακόμα και στη Δάφνη!

ΚΑΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ – Σε καθημερινή βάση τα συμβάντα που αναδεικνύουν οι πολίτες

Δύο νέα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης καταγγέλθηκαν χθες στο Λιμεναρχείο, με την μια περίπτωση μάλιστα να καταγράφεται στην παραλία της Δάφνης (κεντρική φωτογραφία), μέσα στο βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας και να προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις στους λουόμενους. Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στο Τσιλιβή.

Μόλυνση στην Παραλία της Δάφνης!

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο πλήθος των καταγγελιών που έχουν γίνει από τις αρχές Μαΐου σε ακτές που βρίσκονται από την μια άκρη του νησιού στην άλλη και το ζητούμενο για τους πολίτες δεν είναι αν ευθύνονται τα δεκάδες ημερόπλοια που πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές  ή κάποιες χερσαίες εγκαταστάσεις, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν συνδέονται με δίκτυα αποχέτευσης αλλά για ποιο λόγο τα καταγάλανα και καθαρά νερά για τα οποία ήταν γνωστό το νησί μας, πλέον κινδυνεύουν στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων και ασυνείδητων.

Τα φαινόμενα της θαλάσσιας ρύπανσης κρίνοντας από τις καταγγελίες των πολιτών φαίνεται να έχουν πάρει πολύ σοβαρές διαστάσεις και αυτό που ζητούν όλο και πιο πιεστικά οι συμπολίτες  μας είναι να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση με τον εντοπισμό των ενόχων και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Σημειώνεται πως ειδικά φέτος η κατάσταση φαίνεται να είναι οξυμένη από πολύ νωρίς και αυτό που διερωτόμαστε είναι σε ποιο σημείο θα φτάσει το πρόβλημα τους επόμενους μήνες που οι θαλάσσιες εκδρομές θα πολλαπλασιαστούν, όπως και οι κατειλημμένες κλίνες στα καταλύματα.

Το πρόβλημα πλέον επιβάλει την άμεση ενεργοποίηση όλων, πολιτών αλλά και κυρίως ελεγκτικών αρχών με προληπτικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση, παραγκωνίζοντας ακόμη και τα αντικειμενικά ζητήματα που μπορεί να αφορούν το ωράριο ή την έλλειψη προσωπικού. Για τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές θα λέγαμε πως οφείλουν να βάλουν το συγκεκριμένο θέμα σε άμεση προτεραιότητα χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

Κινητοποίηση πολιτών μέσω social media

Τα νέα μέσα φαίνεται ότι αποτελούν πλέον τον νέο τρόπο έκφρασης των προβλημάτων, αρκεί να μην περιοριζόμαστε σε απλές παραδοχές και αναρτήσεις αλλά να προχωρούμε και ένα βήμα παραπάνω καταγγέλλοντας τα περιστατικά στις αρχές! Ήδη από χθες και με αφορμή μια ανάρτηση για την παραλία της Δάφνης υπήρξε μια έντονη κινητοποίηση από πολίτες . Η κινητοποίηση αυτή θα καταλήξει σε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Δικαιοσύνη αλλά και τις αρμόδιες αρχές, ενώ όπως έχει διαδοθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προετοιμάζεται διαμαρτυρία την ερχόμενη Δευτέρα στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου στις 10π.μ.

Επιστολή διαμαρτυρίας στις αρχές από ομάδα πολιτών!

Διαβάστε την επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφει η ομάδα: «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας γράψουμε αυτή την επιστολή, με αφορμή τις καθημερινές παρατηρήσεις και αναφορές που έχουμε για λύματα που επιπλέουν στις θάλασσες του νησιού μας που υποβαθμίζουν την ποιότητας της ζωής μας και δυσφημούν τον τόπο μας.

Παρότι και πέρσι είχαμε παρόμοια φαινόμενα, φέτος περιμέναμε από τις αρχές να λάβουν μέτρα κατά της συνεχόμενης ρύπανσης. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος των πολιτών και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ρύπανση, και την ίδια στιγμή ανυποψίαστα να κολυμπάμε εμείς και τα μικρά παιδιά μας, που πολλές φορές καταπίνουν και θαλασσινό νερό, μέσα στα λύματα και τις ακαθαρσίες.

Σαν πολίτες της Ζακύνθου έχουμε το δικαίωμα να κολυμπάμε και να χαιρόμαστε καθαρές θάλασσες και ακτές σε όλες τις παραλίες του Νησιού μας.

Διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτήν την ανθυγιεινή και απαράδεκτη κατάσταση που έχουν οι θάλασσές μας και σας καλούμε να λάβετε μέτρα και να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα το οποίο πέρα από αισθητικά ζητήματα, υπάρχουν και περιπτώσεις δερματικών παθήσεων που συνδέονται με τα λύματα.

Δεν ζητάμε να κλείσει καμία επιχείρηση, αυτό που διεκδικούμε είναι να μας σέβονται και να μην μας στερούν το δικαίωμα να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Είμαστε υποχρεωμένοι σαν πολίτες αυτού του τόπου να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή ένα καθαρό και ευχάριστο περιβάλλον. Κλείνοντας σας ενημερώνουμε πως δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Να είστε σίγουροι.

Περιμένουμε για τις ενέργειες σας!

Ομάδα: Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο

One Response

  1. Είτε θα καθαρίσουμε το νησί απο τα “απόβλητα”, είτε αυτά θα μας “καθαρίσουν”!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *