Ζάκυνθος

Χωρίς παιδίατρο η Τοπική Μονάδα Υγείας από τις 30 Μαρτίου!

Χωρίς παιδίατρο παραμένει τη Τοπική Μονάδα Υγείας Ζακύνθου από τις 30 Μαρτίου και αυτή ήταν μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που ακολούθησε τον διορισμό της γιατρού της Μονάδας στην Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένας μόνιμος γιατρός.

Σημειώνεται πως στο σύστημα της ΤΟΜΥ για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν εγγραφεί περί τα 1000 παιδάκια.

Στον αντίποδα της αρνητικής αυτής εξέλιξης για την παιδιατρική υπηρεσία της ΤΟΜΥ, βρίσκεται η ανάληψη καθηκόντων στην Μονάδα από Γενικό Ιατρό, ο οποίος καλύπτει επιτέλους τη θέση του Οικογενειακού Γιατρού. Ο συγκεκριμένος γιατρός που ανέλαβε καθήκοντα στην ΤΟΜΥ μετακινήθηκε στη Μονάδα με απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας από το Κέντρο Υγείας Παντοκράτορα, όπου μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν δύο γιατροί.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας η υπεύθυνη της ΤΟΜΥ Ζακύνθου Αν. Μαρούδα οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε ΤΟΜΥ – Κέντρο Υγείας Ζακύνθου περιλαμβάνουν παθολογικό τμήμα, οφθαλμίατρο που παράλληλα καλύπτει και τις ανάγκες του Νοσοκομείου, καρδιολόγο, γυναικολόγο, οδοντιάτρους, δερματολόγο και ουρολόγο.

Παραμένουν ωστόσο ελλείψεις σε Παιδίατρο, Ορθοπεδικό, Ειδικό Παθολόγο, Χειρουργό και Μευρολόγο – Ψυχίατρο.

«Παρά τις ελλείψεις και δυσκολίες καταφέρνουμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού και να συνδράμουμε και στην λειτουργία του Νοσοκομείου» σημειώνει κάνοντας ειδική αναφορά στην οφθαλμίατρο του ΤΟΜΥ και στο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Τέλος σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να λειτουργήσει έστω ένα από τα τρία ακτινολογικά εργαστήρια που βρίσκονται στο Κέντρο Υγεία Ζακύνθου, στο Καταστάρι και στις Βολίμες αλλά παραμένουν κλειστά στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες υπηρεσίες.

Η ΤΟΜΥ είναι μία αποκεντρωμένη μονάδα υγείας που έχει ως στόχο να εξυπηρετεί περιστατικά που έχουν κοινά συμπτώματα και όχι τόσο επείγοντα, για παράδειγμα κρυολογήματα, πρώτες εκτιμήσεις από ιατρούς, συνταγογραφήσεις φαρμάκων, αλλά και κάποια περιστατικά που χρήζουν μίας πρώτης αντιμετώπισης αλλά δεν είναι επείγοντα ώστε να απευθυνθούν στο νοσοκομείο. Οι παροχές είναι δωρεάν, απευθύνονται σε ασφαλισμένους αλλά και ανασφάλιστους, ενώ η μονάδα διασυνδέεται και με τις υπόλοιπες δομές υγείας στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι πολίτες υποχρεωτικά πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό, που είναι οι παθολόγοι, οι γενικοί ιατροί και οι παιδίατροι της Ομάδας Υγείας.

Για τον Γενικό Ιατρό που κάτοικοι του νησιού μπορούν να απευθύνονται στο ΚΥ για να εγγραφούν.

Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *