Πάνω από 300 ώρες διδασκαλίας μουσικών οργάνων την εβδομάδα χάνονται εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών στο Μουσικό Σχολείο του νησιού μας και δυστυχώς ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και σε άλλα Μουσικά Σχολεία της Επικράτειας.
Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου Σπύρος Φιορεντίνος, μίλησε στην εφημερίδα μας για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες, εν αναμονή της πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών.
«Το Μουσικό είναι το μοναδικό σχολείο για μουσική παιδεία στο Νομό μας. Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών μουσικής παιδείας. Το θετικό είναι πως στο σχολείο μας εργάζονται πολλοί μόνιμοι καθηγητές μουσικής τα τελευταία χρόνια» ανέφερε αρχικά ο κ. Φιορεντίνος συμπληρώνοντας πως στη δημιουργία των κενών συμβάλει και το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια!
«Τα τελευταία τρία χρόνια στο σχολείο φοιτούν 160 παιδιά και το γεγονός αυτό μεγαλώνει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις. Δυστυχώς χάνονται 312 ώρες μουσικής παιδείας κάθε εβδομάδα και το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλα τα μουσικά σχολεία της Χώρας. Αναμένουμε από μέρα σε μέρα να έρθουν καθηγητές» δήλωσε ο Διευθυντής, διευκρινίζοντας πως λείπουν δύο καθηγητές για πιάνο, τέσσερις για μαντολίνο, ένας για κιθάρα, ένας για τρομπέτα, και από ένας για τσέλο, φλάουτο, βιολί, αρκοντεόν, μπουζούκι και κλαρίνο.
«Γνωρίζουμε πως εδώ και 20 ημέρες έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Παιδείας η απόφαση για τις προσλήψεις και αναμένεται η απόφαση και από τον Υπουργό Οικονομικών. Βρισκόμαστε σε αναμονή από μέρα σε μέρα για να δούμε ποιες από τις κενές ώρες θα καλυφτούν. Κάποιες ειδικότητες είχαν καλυφθεί από τον Οκτώβρη, όμως πολλά μαθήματα γίνονται ατομικά ανά καθηγητή. Επαναλαμβάνω πως το ευτύχημα είναι πως έχουμε μόνιμους καθηγητές και σε κάποιες περιπτώσεις οι μαθητές παρακολούθησαν κάποιο άλλο όργανο, για να μην χαθούν ώρες!» ανέφερε ακόμη, τονίζοντας την σημασία η δομή του Μουσικού Σχολείου να συνεχίσει να λειτουργεί με προσφορά και στην τοπική μας μουσική παράδοση.
«Οι τοπικοί φορείς δείχνουν ευαισθησία αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη. Τα Μουσικά Σχολεία συνεχίζουν την παράδοσή μας και στη Ζάκυνθο, μέσα από το Σχολείο λειτουργεί η μαντολινάδα και δύο χορωδίες» δήλωσε.
Λιμνούλες και πάλι στο προαύλιο!
Αναφορά από το Διευθυντή όμως έγινε και στις παρεμβάσεις που αναμένονταν να γίνουν από το Δήμο Ζακύνθου, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τον οποίο άλλωστε «μοιράζονται» και τα κτήρια των κοινωνικών υπηρεσιών προκειμένου να αποκατασταθεί και να εξωραϊστεί.
Οι παρεμβάσεις αυτές δυστυχώς δεν ξεκίνησαν λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κονδυλίων από το Δήμο και σύμφωνα με τον κ. Φιορεντίνο, έγινε μια «κρούση» για χρηματοδότηση των εργασιών από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, σε συνεργασία με το Δήμο.
Η κατάσταση πάντως στο προαύλιο, δυστυχώς δεν έχει βελτιωθεί και για ακόμη μια φορά δημιουργήθηκαν «λιμνούλες» στην είσοδο αλλά και στο χώρο μπροστά από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μετά την τελευταία νεροποντή!
«Υπήρχε μια υπόσχεση από το Δήμαρχο όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του για βελτίωση του προαύλιου, που δυστυχώς όταν βρέχει γεμίζει με νερά και λάσπες. Πρόκειται για την είσοδο ενός αμφιθεάτρου, που δεν χρησιμοποιεί μόνο η Ζάκυνθος αλλά πολλοί φορείς του νησιού και από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Μια παρέμβαση θα οδηγούσε στην γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής. Οι παρεμβάσεις δεν έγιναν και σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δήμαρχο μας είπε πως δεν υπάρχουν χρήματα. Ταυτόχρονα, έχει δείξει ευαισθητοποίηση ο κ. Μυλωνάς και μας είπε πως σε συνεργασία με το Δήμο θα μπορούσε να αναλάβει τις παρεμβάσεις. Εμείς προσπαθούμε για να γίνουν παρεμβάσεις όσο το δυνατόν πιο άμεσα» δήλωσε σχετικά ο Διευθυντής.