Ζάκυνθος

Χωρίς άδειες κοινόχρηστων χώρων η πλειοψηφία των καταστημάτων της Πόλης

Τα «χαρτιά του» για το πώς η νέα δημοτική αρχή αντιμετωπίζει την λειτουργία της πολύπαθης οδού Αλεξάνδρου Ρώμα άνοιξε ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και με αφορμή την συζήτηση για τις άδειες κοινόχρηστων χώρων που πρέπει να εκδίδουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανέφερε πως η Ρώμα είναι πεζόδρομος.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα σχολίασε ο ίδιος κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, με την οποία φαίνεται πως υπάρχει διάλογος για το θέμα.

Είναι γνωστές οι ενέργειες που έγιναν από τη διοίκηση της Περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου με σκοπό να ανασταλεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απέρριψε την πεζοδρόμηση και εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, ο Δήμαρχος φάνηκε πως συντάσσεται με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, ώστε ο δρόμος να λειτουργήσει ως πεζόδρομος τουλάχιστον προς το παρόν

Πολλά καταστήματα χωρίς άδεια κοινόχρηστων χώρων

Θέμα συζήτησης πάντως στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν ο διακανονισμός οφειλών  σε επιχειρηματίες που δεν είχαν εκδώσει άδεια το 2014 και με αφορμή την μην καταβολή τελών από επιχειρηματίες, έγινε αναφορά στα καταστήματα της Ρώμα και το κατά πόσο έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν τέλη στο Δήμο από την στιγμή που ο δρόμος  είναι εθνικός.

Την εισήγηση για το θέμα έκανε η αρμόδια υπάλληλος του Δήμου, η οποία ανέφερε πως αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν κάνει αίτηση για άδεια χρήσης το 2014.

Μετά από έλεγχο που έγινε από τις υπηρεσίες του Δήμου και την Αστυνομία, οι επιχειρηματίες εξέδωσαν άδεια αλλά τώρα καλούνται να καταβάλουν ένα μεγάλο ποσό ως μίσθωμα, το οποίο βάση του Νόμου μπορεί να ρυθμιστεί σε 12 δόσεις.

Δεδομένου όμως ότι βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν την εκπνοή του 2014, οι οφειλές μπορούν να διακανονιστούν μόνο σε τρεις αντίστοιχες δόσεις για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη και σε περίπτωση μη καταβολής κάποιας από τις δόσεις ανακαλείται η άδεια.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τον καθορισμό τριών δόσεων και την μη χορήγηση άδειας μέσα στο 2015 αν δεν υπάρχει άδεια για το 2014.

«Από τα 80 καταστήματα της Πόλης μόλις τα δύο είχαν άδεια» σχολίασε ο Δήμαρχος, ενώ η υπάλληλος του Δήμου ανέφερε πως για τα καταστήματα της Ρώμα και της  21ης Μαΐου υπήρχε ένα ζήτημα για τα ποιος έχει αρμοδιότητα είσπραξης των τελών. Ωστόσο και με δεδομένο ότι η Κανονιστική του Δήμου είχε εγκριθεί από την κρατική Περιφέρεια από το 1997, ο Δήμος συνεχίζει να εισπράττει τα τέλη και να έχει αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *