Ζάκυνθος

ΧΥΤΥ: “Λίβα” από τον Πρωθυπουργό ζητά ο Δήμαρχος

Το θετικό κλίμα της προχθεσινής συνάντησης ανάμεσα στο Βουλευτή Σταύρο Κοντονή, τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά και το Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, φαίνεται πως «ανέτρεψε» η πληροφορία για την ύπαρξη μιας επιστολής, που απέστειλε ο Δήμαρχος στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αναφέρεται στην αναγκαιότητα έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στη θέση Λίβα.

Στην επιστολή του αυτή, που σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη στο γραφείο του Πρωθυπουργού πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μποζίκης συνοψίζει το ιστορικό της υπόθεσης με το ΧΥΤΑ, προειδοποιεί για τα πρόστιμα που επίκεινται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλεί το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αναλάβει τις ευθύνες του, εγκρίνοντας τους Περιβαλλοντικούς Όρους της μελέτης στο Λίβα, ώστε να προχωρήσει το έργο του ΧΥΤΥ. Ακόμη αναφέρει πως όλες οι υπηρεσίες εισηγήθηκαν θετικά για την χωροθέτηση.

Η ύπαρξη αυτής της επιστολής, δεν έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Δευτέρας οι κ.κ. Κοντονής, Μυλωνάς και Μποζίκης στο Δημαρχείο, με αποτέλεσμα ο Βουλευτής να θεωρήσει πως η συζήτηση έγινε με «κλειστά χαρτιά» και χωρίς να παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα από την πλευρά του Δημάρχου. Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε και ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειμμα εμπιστοσύνης και για προειλημμένες αποφάσεις.

Ωστόσο και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης ξεκαθαρίστηκε πως υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, αφού ο μεν Δήμαρχος επιμένει για τη θέση Λίβα, οι δε Αντιπεριφερειάρχης και Βουλευτής, απορρίπτουν την συγκεκριμένη τοποθεσία.

Αυτό που είχε σημασία πάντως, είναι πως υπάρχουν και θέματα στα οποία οι τρεις αιρετοί διαπίστωσαν πως υπάρχει συμφωνία: Η κοινή γραμμή αφορά  την αντίθεση σε κάθε επιχειρηματική – ιδιωτική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων, την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και τέλος την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας, όχι στο Λίβα όπως αρχικά σχεδίαζε ο Δήμος αλλά στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας κοντά στο αεροδρόμιο.

Δεδομένου ότι ο Δήμαρχος εμμένει στη θέση Λίβα, οι κ.κ. Μυλωνάς και Κοντονής, στην επόμενη σύσκεψη που αναμένεται να γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα του ΧΥΤΥ, θα ζητήσουν την εκπόνηση νέας μελέτης για χωροθέτηση, από επιστημονικό φορέα ή Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα υποδείξει το ίδιο το Υπουργείο.

Για τα παραπάνω ενήμερος είναι και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος, ο οποίος συνεχίζει να εξετάζει το φάκελο της υπόθεσης και αναμένει τη νέα συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της Ζακύνθου μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *