Ζάκυνθος

ΧΥΤΑ Σκοπόυ: Με δικαστική απόφαση Δήμος και ΦοΔΣΑ καλούνται να τον αποκαταστήσουν!

Αποδεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το ΧΥΤΑ

Με δικαστική απόφαση καλείται πλέον ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ο Δήμος Ζακύνθου να αποκαταστήσει το ΧΥΤΑ απομακρύνοντας τα στραγγίδια και τα σκουπίδια που βρίσκονται εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός της προστατευτικής μεμβράνης: Το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πριν από λίγους μήνες 9 κάτοικοι της περιοχής και πλέον η διοίκηση του φορέα και η δημοτική αρχή θα πρέπει να ενεργοποιηθούν καθώς διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε κάθε έναν από τους πολίτες που κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία, το θέμα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ στο Σκοπό είναι ένα ακόμη από τα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή, στην στιγμή που ο κ. Αρετάκης έχει εκφράσει την πρόθεση να αναλάβει προσωπικά τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ.

Θυμίζουμε πως μέσω των ασφαλιστικών μέτρων οι συμπολίτες μας ζητούσαν από το Δήμο Ζακύνθου αλλά και το ΦοΔΣΑ ως αρμόδιοι φορείς «να αποκαταστήσουν και εξυγιάνουν προσωρινά τον χώρο του ΧΥΤΑ, με την απομάκρυνση των «γυμνών» ξεσκέπαστων απορριμμάτων, που έχουν εναποτεθεί απευθείας στο έδαφος, εκτός προστατευτικής μεμβράνης και εκτός κυττάρου ταφής και με την άντληση των στραγγιδίων από τις δεξαμενές και από τα σημεία εναπόθεσης των απορριμμάτων με σκοπό να παύσει η ροή στραγγιδίων προς το ρέμα που οδηγεί στην παραλία του Βροντόνερου Καλαμακίου Ζακύνθου, καθώς και δυσοσμία και μόλυνση του αέρα της περιοχής».

Ακόμη, μέσω των ασφαλιστικών μέτρων, οι αιτούντες ζητούσαν τόσο ο Δήμος όσο και ο ΦοΔΣΑ να υποχρεωθούν να λάβουν κάθε ενδεδειγμένο μέτρο που κατά την κρίση του Δικαστηρίου είναι πρόσφορο για την αποκατάσταση και εξυγίανση του χώρου, ώστε να παύσει η αυξανόμενη ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Να συμμορφωθούν γιατί απειλείται και μια σοβαρή χρηματική ποινή” θυμίζει ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων Π. Κεφαλληνός

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο δικηγόρος των κατοίκων Παν. Κεφαλληνός σημείωσε πως πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία έγινε αποδεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

«Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης ο Δήμος και ο ΦοΔΣΑ υποχρεώνονται να αποκαταστήσουν άμεσα το ΧΥΤΑ και ειδικότερα να αντλήσουν τα στραγγίδια από τις δεξαμενές συγκέντρωσης με ειδικού τύπου οχήματα, να συλλέξουν τα στραγγίδια από τα κύτταρα ταφής ώστε να μην καταλήγουν στο ρέμα και στο θαλάσσιο κόλπο του Λαγανά και να απομακρύνουν και τα απορρίμματα που βρίσκονται επί του εδάφους, εκτός προστατευτικής μεμβράνης και εκτός κυττάρου. Ότι ζητούσαμε στην αίτηση μας έγινε δεκτό και αυτό γιατί η αίτηση είχε εκτός από νομική και ουσιαστική βάση» ανέφερε ο κ. Κεφαλληνός.

Η απόφαση θα κοινοποιηθεί σε Δήμο και ΦοΔΣΑ σήμερα ή αύριο και σύμφωνα με τον κ. Κεφαλληνό θα πρέπει να συμμορφωθούν γιατί απειλείται και μια σοβαρή χρηματική ποινή υπέρ των αιτούντων.

«Σας αποκαλύπτω πως πρόθεση των εντολέων μου είναι να προβούν άμεσα στις νόμιμες διαδικασίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *