Χτύπησε κόκκινο στο σύστημα “Εργάνη” του Υπουργείου Εργασίας που παρακολουθεί τις ροές προσλήψεων και απολύσεων, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο το πρώτο 8ημερο του Αυγούστου να καταγράφονται περισσότερες απολύσεις απότι προσλήψεις.
Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμός καθώς αποδόθηκε σε εκτεταμένα φαινόμενα μαύρη εργασίας αλλοδαπών – κυρίως – εργαζομένων που έρχονται μέσα από παράνομα γραφεία εργασίας και απασχολούνται δίχως ασφάλιση.
Μια από τις ελάχιστες νησιωτικές περιοχές που αυτό εντοπίστηκε είναι και η Ζάκυνθος η οποία από παλιά έχει απασχολήσει τι αρμόδιες υπηρεσίες για εκτεταμένα φαινόμενα μαύρης εργασίας.
Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου, παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές
του Νοτίου Τομέα της Αττικής (εστίαση- καταλύματα),
του Ανατολικού Τομέα της Αττικής (καταλύματα),
της Θάσου (καταλύματα),
της Ζακύνθου (καταλύματα),
της Χαλκιδικής (καταλύματα),
της Μεσσηνίας (καταλύματα) και
της Ηλείας (καταλύματα)
Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αυξημένους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), την ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και την Οικονομική Αστυνομία, κατόπιν εντολής του υπουργού, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελούνται παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Independent: στα ξενοδοχεία δουλεύουν κυρίως ξένοι!
Το φαινόμενο της εκτεταμένης εργασίας αλλοδαπών εντοπίζει και μία βρετανική εφημερίδα σε έρευνα της για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Ο Independent παρατηρεί ότι ενώ στην Ελλαδα η ανεργία καλπάζει στα ξενοδοχεία δουλεύουν αλλοδαποί με χαμηλές αμοιβές.
Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζοντας μεταξύ των άλλων την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας γράφει πως «πρόκειται για ένα έθνος που ελίσσεται, παριστάνοντας ότι εκτελεί οδηγίες, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί ως συνήθως» με στόχο τη φοροδιαφυγή
Πού είναι οι άνεργοι Έλληνες, διερωτάται δημοσιογράφος της βρετανικής Independent που επισκέφθηκε την χώρα μας και σχολιάζει πως «ενώ η ανεργία καλπάζει στους νέους, στα ελληνικά ξενοδοχεία δουλεύουν ξένοι».
«Η νεαρή σερβιτόρα στο ξενοδοχείο μου ζήτησε συγγνώμη. Ήταν από την Ουγγαρία και τα αγγλικά της δεν ήταν καλά. Πήγε και φώναξε έναν συνάδελφό της, Πολωνό, για να της εξηγήσει ποιο κρασί ζητούσα. Στο μπαρ, άλλοι δύο Πολωνοί υπάλληλοι, ένας Ούγγρος και ένας Λετονός συμπλήρωναν την ομάδα του προσωπικού. Το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με την διασκέδαση και ασφάλεια των παιδιών απαρτιζόταν επίσης από τέσσερις ξένους, έναν από την Ιταλία, έναν από την Πολωνία, έναν από την Τσεχία και έναν πιτσιρικά από την Βραζιλία», γράφει ο Chris Blackhurst.
«Έκανα διακοπές στην Ελλάδα, όπου η ανεργία στις ηλικίες 15 με 24 φτάνει το 57,5%. Συνολικά η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 26,9%, ποσοστό πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης που είναι στο 12,2% . Από εκείνους που δεν έχουν εργασία στην Ελλάδα, σχεδόν δύο στους τρεις είναι άνεργοι για περισσότερο από 12 μήνες. Από το 2009, όταν η οικονομία της χώρας χτύπησε κόκκινο, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν απολυθεί. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, περίπου 700 με 1.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μέρα», προσθέτει ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος.
«Και όμως, να που εγώ βρέθηκα σε ένα ελληνικό νησί να με εξυπηρετούν άτομα που δεν είναι Έλληνες. Μάλιστα, κάνοντας μια βόλτα στο θέρετρο διαπίστωσα πως το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού φαίνεται να ήταν από οπουδήποτε αλλού πλην της Ελλάδας. Μόνο οι καθαρίστριες και οι κηπουροί ανήκαν αναμφίβολα στον ντόπιο πληθυσμό, ενώ οι υπόλοιποι είχαν καταγωγή από κάθε γωνιά της Γης, αλλά κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη», σχολιάζει.
Βέβαια, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το ξενοδοχείο θεωρεί ότι πρέπει να απασχολούν μη-Έλληνες ως μέτρο μέριμνας για τη μη ελληνικής καταγωγής πελατεία του. Ωστόσο, ρωτώντας την διεύθυνση του ξενοδοχείου, πήρα απαντήσεις που θα ακούγαμε και στη Βρετανία: Το προσωπικό δουλεύει τόσο πολλές ώρες που οι ντόπιοι δεν πρόκειται να πειστούν να δουλέψουν και σίγουρα όχι για αυτές τις αμοιβές. Είναι καλύτερα τα επιδόματα από την εργασία, ενώ οι ντόπιοι χρειάζονται μόνιμες και όχι εποχικές εργασίες», υπογραμμίζει ο Chris Blackhurst.