Τις ευχές της σε όλους τους Ζακυνθινούς έστειλε μιλώντας στον -Ε- η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα η οποία μίλησε για τη νέα χρονιά, τις προκλήσεις που φέρνει και τις προοπτικές για τη χώρα μας.
«Το 2013 από το όνομά του και μόνο προδιαθέτει για προκλήσεις και αυτό γιατί για άλλους είναι γρουσούζικο και για άλλους είναι γούρικο κι αυτό γιατί οι παραδόσεις διαφέρουν από λαό σε λαό. Εγώ παίρνω τη θετική πλευρά και λέω ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά αλλά και μια χρονιά καινούργιας αρχής. Δηλαδή σε μια βάση πιο σίγουρη με πιο αποσαφηνισμένο τοπίο για την πορεία του τόπου μας. Από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας πάμε κάπου αλλού. Δεν ξέραμε αν θα μείνουμε στο ευρώ ή αν θα βγούμε και αυτή η ανασφάλεια δεν μας άφηνε να ανοίξουμε τα φτερά μας. Οι δανειστές και οι επενδυτές ήθελαν να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ευρωζώνη και ότι θα έχει το πλεονέκτημα του ενιαίου νομίσματος. Τώρα που το τοπίο ξεκαθαρίζει η πρόκληση συνεχίζει να είναι μεγάλη αλλά με θετικές προοπτικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι κερδίσαμε το στοίχημα γιατί η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματιστεί. Δεν μιλάμε μόνο για απλές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές αλλά για μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και του καθενός μας» ανέφερε η ευρωβουλευτής.
Για τη μέχρι τώρα συμπεριφορά μας η κ. Κράτσα δήλωσε: «Μάθαμε να ζούμε ατομικιστικά ενώ πρέπει να μετράμε αυτά που κάνουμε και να εξετάζουμε τις συνέπειες και πως θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Πάντα πιστεύαμε ότι ένα μαγικό χέρι θα λύσει τα προβλήματα, οι πολιτικοί δεν έλεγαν την πραγματικότητα στο λαό γιατί κι εμείς πιστεύαμε ότι θα τακτοποιηθούν τα πράγματα. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε και γι’ αυτό μιλάω για ανασχηματισμό. Πρόσφατα ήμουν σε ταξίδι στην Ασία και όλοι απορούν πως η Ελλάδα, μια χώρα με τόσα πλεονεκτήματα, βρέθηκε σε αυτή την οικονομική κρίση. Έχει πλεονεκτήματα από τη φύση, από τη γεωγραφική της θέση, από την γεωργική παραγωγή, τον τουρισμό, την ακτινοβολία της ιστορίας της κλπ. και όλα αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους πολίτες αλλά πρέπει και οι πολίτες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».
Ειδική αναφορά έκανε η κ. Κράτσα στο ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε: «Η ασφάλεια δημιουργείται γιατί και η Ευρώπη αλλάζει και γίνεται πιο συνεκτική και πιο αλληλέγγυα. Με διαδικασία πιο εύκολη για λήψη κεντρικών αποφάσεων. Όμως όσο η Ευρώπη γίνεται πιο υποστηρικτική προς τις χώρες της τόσο πιο πολύ έχει απαιτήσεις από τις χώρες. Η Ευρώπη είναι το σύνολο των χωρών της, η δύναμη του ενιαίου νομίσματος είναι το άθροισμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας κάθε χώρας».
«Από την 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται νέο δημοσιονομικό σύμφωνο για κάθε χώρα που έχει κυρώσεις για όσες χώρες εκτροχιάζονται αν και εμάς αυτό δεν μας αφορά γιατί έχουμε μνημόνιο, δηλαδή επιτήρηση. Αυτά που έλειψαν από τους μηχανισμούς της Ευρώπης προσπαθούμε να τα καλύψουμε, δηλαδή το προληπτικό σκέλος» κατέληξε η κ. Κράτσα.