Ως φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία χαρακτηρίζει και από την πλευρά του τους τελευταίους σεισμούς ο Σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικών Κατασκευών Χρήστος Παπαϊωάννου, που μίλησε στον –Ε- την περασμένη Παρασκευή για τα φαινόμενα που προκάλεσαν νέο κύκλο αναστάτωσης στους κατοίκους της Ζακύνθου.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως η περιοχή που διεγέρθηκε με τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου, ήταν αυτή που γέννησε καιτο σεισμό του Νοεμβρίου του 1997 και τόνισε πως η καλύτερη θωράκιση του νησιού έχει να κάνει με την πιστή εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού στις κατασκευές.
Σχετικά με τον φορέα που εργάζεται, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως το Ινστιτούτο ιδρύθηκε και διευρύνθηκε μετά τους σεισμούς του 1978 για να βοηθήσει στον συντονισμό και την συνεργασία δύο διαφορετικών κλάδων: της εφαρμοσμένης σεισμολογίας αλλά και των αντισεισμικών κατασκευών.
Είναι το μοναδικό Ινστιτούτο όπου σεισμολόγοι και ειδικοί πολιτικοί μηχανικοί συνεργάζονται για μια άμεση απόκριση στην μελέτη των φαινομένων και των επιπτώσεων στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, αν και είναι προς το παρόν αδύνατο να γίνουν άμεσες προβλέψεις σεισμών, μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμες.
«Η επιστήμη αδυνατεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για τους επερχόμενους σεισμούς και υπάρχουν θλιβερά παραδείγματα την τελευταία 1οετία στην Ιαπωνία, στην Νέα Ζηλανδία αλλά και οι σεισμοί στην κεντρική Ιταλία. Η πρόγνωση για το σύντομο μέλλον δεν έχει προχωρήσει, αλλά έχουμε κάνει πολλά βήματα και σημαντικές επιτυχίες για προγνώσεις σε βάθος χρόνου».
Ειδικά για τη Ζάκυνθο ανέφερε πως τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου είχαμε έναν ισχυρό σεισμό της τάξης των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αυτό σημαίνει πως έχει μια μεγάλη μετασεισμική ακολουθία και διεγείρει μια μεγάλη περιοχή.
«Η περιοχή που διεγέρθηκε είναι μια περιοχή που έχει διεγερθεί και κατά το παρελθόν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο σεισμός που σημειώθηκε το Νοέμβριο του 1997 με τον μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που επίσης δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές.
Μιλώντας με βάση την στατιστική και χωρίς να μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για τη φύση , μπορούμε να πούμε πως συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία και κάποιοι σεισμοί σημειώνονται πιο κοντά στο νησί. Αυτό προκύπτει από την γνώση που έχουμε μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχει κάτι να μας ανησυχεί.
Αν και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και αυτό που συμβαίνει εντάσσεται στην σεισμική ακολουθία» σημείωσε και κατέληξε τονίζοντας την σημασία των σωστών κατασκευών για την προστασία του πληθυσμού.
«Μετά το τέλος της δεκαετίας του 1950, θεσπίστηκε ο αντισεισμικός κανονισμός και στα Ιόνια Νησιά έχετε μάθει να ζείτε με τους σεισμούς. Φάνηκε και από τους τελευταίους σεισμούς πως τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν καλά. Υπάρχουν προσεγμένες κατασκευές και το φαινόμενο δεν σας αφήνει να το ξεχάσετε. Επομένως θα έλεγα πως αυτό θα πρέπει όλοι να έχουν υπόψη τους: Γερές κατασκευές με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό» κατέληξε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ