Ζάκυνθος

Χρέος που ξεπερνά τα 2,3 εκατομμύρια στο ΙΚΑ και από τον ΦοΔΣΑ

Με τον όρο πολιτική απόφαση δικαιολογεί την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων ο απερχόμενος Πρόεδρος Α. Ξένος

Μια άτυπη τελετή «παράδοσης- παραλαβής» από τον απερχόμενο Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανδρέα  Ξένο προς τη νέα δημοτική αρχή και τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Μυλωνά που σύντομα  αναμένεται να αναλάβει τα «ηνία» του φορέα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου, παρουσία των εργαζομένων.
Από την συνάντηση αυτή, δεν έλειψε η συγκίνηση από την πλευρά του κ. Ξένου που επί 7 χρόνια διατέλεσε Πρόεδρος του Φορέα αλλά και από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων, που ευχαρίστησαν τον τέως δημοτικό σύμβουλο Αλυκών για την προσφορά του και του δώρισαν μια αναμνηστική πλακέτα.
Το παρών στην «τελετή» αυτή έδωσε και ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, που παρουσία και των εργαζομένων, έδωσε το στίγμα της νέας δημοτικής αρχής για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ δεν έλειψαν οι «αιχμές» από την πλευρά του απερχόμενου Προέδρου, κυρίως σε ότι αφορά την υπόθεση του Λίβα και την «πολεμική» που δέχτηκε ο ίδιος για την απόφαση χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ στην περιοχή αυτή.
Αίσθηση προκάλεσε όμως η πληροφορία που έγινε γνωστή στο πλαίσιο της ομιλίας του κ. Ξένου και αφορά τα χρέη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων προς το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ξένος, η οφειλή αυτή ανέρχεται στο ποσό των 2.300.000 Ευρώ και αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, που δεν καταβάλλονταν για αρκετό, όπως αποδεικνύεται, διάστημα.
Το ποσό αυτό είναι η καθαρή οφειλή χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις και είναι ένα νέο «άνοιγμα» προς το ΙΚΑ, στο οποίο θυμίζουμε πως υπάρχει ήδη ένα  υπέρογκο χρέος από την Επιχείρηση Καθαριότητας.
Ο κ. Ξένος, διευκρίνισε πως ο ίδιος είναι υπεύθυνος μόνο για τον ΦοΔΣΑ και τόνισε πως η οφειλή δημιουργήθηκε, καθώς η διοίκηση έκρινε ως σημαντικότερη την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού, που γινόταν απρόσκοπτα από το 2007 μέχρι και σήμερα.
Προέτρεψε την νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει σε διακανονισμό με το ΙΚΑ για την αποπληρωμή του χρέους, αξιοποιώντας ευνοϊκές ρυθμίσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα και τόνισε πως η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μηνιαία μισθοδοσία, ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή της απερχόμενης διοίκησης.
Διακανονισμός με το ΙΚΑ δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ρύθμιση των χρεών μπορούσε να γίνει μόνο με 12μηνες δόσεις, που απαιτούσαν την καταβολή του ποσού των 250.000 Ευρώ το μήνα.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος τόνισε πως οι εργαζόμενοι του Φορέα ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι έκανε και τι δεν έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο ίδιος κρατά ως σημαντική παρακαταθήκη, το γεγονός ότι 6 τέως εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που ήταν στα …αζήτητα, κατάφεραν να εξασφαλίσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και το ότι από το 2007 μέχρι και σήμερα δεν σημειώθηκε ούτε μια ώρα απεργίας, αφού υπήρξε εργασιακή ειρήνη.
Ο κ. Ξένος αναφέρθηκε ακόμη στις μελέτες που αφορούν μια σειρά από έργα του Φορέα που θα πρέπει να αναλάβει η νέα διοίκηση να προχωρήσει, ενώ ολοκλήρωσε τον σύντομο απολογισμό του, κάνοντας ειδική μνεία στην υπόθεση του Λίβα, την οποία όπως είπε η απερχόμενη δημοτική αρχή «φορτώθηκε» και «πλήρωσε» πολιτικά αλλά και ο ίδιος «ηθικά».
«Την λύση του Λίβα δεν τη διάλεξα εγώ αλλά την βρήκα έτοιμη. Αναλαμβάνετε έναν χώρο αδειοδοτημένο, αλλά χωρίς καμία δέσμευση. Θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη αγοράσει τα οικόπεδα αλλά δεν το κάναμε» τόνισε ο κ. Ξένος, ο οποίος θύμισε την προσφυγή στο ΣτΕ αλλά και την απόφαση της απερχόμενης δημοτικής αρχής να «παγώσει» το θέμα πριν τις τοπικές εκλογές.
«Είναι δική σας πολιτική επιλογή το τι θα κάνετε από εδώ και πέρα» σημείωσε και δεσμεύτηκε πως όποια και αν είναι η απόφαση της νέας διοίκησης, ο ίδιος θα την στηρίξει γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι το θέμα της χωροθέτησης αλλά και πόσο πιεστική είναι η ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης.
«Όποια απόφαση και να πάρει η δημοτική αρχή, θα βγω να την στηρίξω και ας είναι δίπλα στο σπίτι μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τις προσπάθειες του κ. Ξένου για τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης στο Φορέα επεσήμανε και ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ανέλαβε σοβαρές ευθύνες.
Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους ζήτησε συνεργασία και σεβασμό στη δουλειά τους, ενώ επανέλαβε πως η νέα δημοτική αρχή έχει αποκλείσει τη χωροθέτηση στο Λίβα αλλά και τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Ζακύνθου, για την οποία το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο. Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φορέας, υπογράμμισε την ανάγκη οριστικής λύσης με το φλέγον θέμα που αφορά την «αμαρτωλή» Επιχείρηση Καθαριότητας και προανήγγειλε έλεγχο στα οικονομικά.
Τέλος, σχολίασε πως δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασίας αλλά αντίθετα θα υπάρξει ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, προκειμένου να διευρυνθούν δράσεις όπως η ανακύκλωση.
Εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος ζήτησε συνεργασία και καλά αποτελέσματα και προανήγγειλε μια αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση του Φορέα αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *