Ελλάδα

Χιονοστιβάδα οι αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ

 

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και στο νησί μας, αφού διαπιστώσουν το ποσό με το οποίο έχουν φορολογηθεί οι ιδιοκτησίες τους μέσω του ΕΝΦΙΑ και καλούνται να το πληρώσουν στην Εφορία.

Ο φόρος, ειδικά σε περιπτώσεις αγροτικής γης που βρίσκεται εντός οικισμού, έχει υπολογιστεί με βάση τιμές που είναι πολλαπλάσιες της πραγματικής αξίας των ακινήτων στην αγορά ενώ είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ΦΑΠ που μέχρι τώρα καλούνταν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι!

Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, για το οποίο ο Σύλλογος Λογιστών του νησιού αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο είχαν ενημερώσει την κοινή γνώμη εδώ και μήνες, όταν το σχετικό Νομοσχέδιο ψηφιζόταν στη Βουλή, αναμένεται να απασχολήσει μια ευρεία σύσκεψη που συγκαλούν οι εκπρόσωποι των Λογιστών, σήμερα το βράδυ στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εχθές το μεσημέρι εκπρόσωποι των Λογιστών καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπύρος Καλογερίας αλλά και ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης, έθεσαν θέμα συνταγματικότητας του Νόμου και κάλεσαν τους κατοίκους της Ζακύνθου αλλά και τους φορείς σε μαζικές αντιδράσεις, προκειμένου να ανασταλεί ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και όχι απλά να μειωθεί ο φόρος.

Η εκπρόσωπος των λογιστών Νίκη Μαλαφούρη έκανε λόγο για «δήμευση των περιουσιών» και για «λεηλασία» τονίζοντας πως αυτό που συμβαίνει με την φορολόγηση των ακινήτων δεν έχει προηγούμενο.

«Ζητάμε από όλους να είναι σε ετοιμότητα γιατί ξεκινούν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα εναντίον αυτού του Νόμου που είναι έκτρωμα. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό αλλά στα Ιόνια Νησιά υπάρχει ιδιαιτερότητα. Πρέπει να ξεσηκωθούμε όχι για να αλλάξει ο φόρος αλλά να αποσυρθεί. Επειδή την Κυριακή κλείνει η Βουλή πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε υπόμνημα με τα αιτήματά μας!» σημείωσε η κ. Μαλαφούρη.

Ο λογιστής Δημήτρης Πέττας, επεσήμανε πως κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πως το Υπουργείο Οικονομικών θα εκτίνασσε τις αξίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στο 6πλάσιο.

«Για τα οικόπεδα εντός οικισμού, υπήρχε πρόβλεψη από το νόμο για τον ΕΝΦΙΑ πως η φορολογητέα αξία τους, που είναι ο συμπληρωματικός φόρος, θα υπολογιζόταν με βάση τις τιμές του ΦΑΠ και το Ν3842. Σε κάποιο σημείο όμως του ίδιου Νόμου αναφέρει πως αν τα ακίνητα δεν περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, τότε ισχύει η ελάχιστη τιμή του οικείου Δήμου. Αυτό έγινε και τώρα και αντί να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τιμές ανάλογα με τον ΦΑΠ, ελήφθη υπόψη η ίδια τιμή, για όλη τη Ζάκυνθο. Έτσι αντί να υπολογιστεί ο Φόρος με μια αξία από 35 μέχρι 50.000 ευρώ το στρέμμα, υπολογίζεται ισοπεδωτικά με 182.600 ευρώ. Η φορολογητέα περιουσία εκτινάσσεται στο πενταπλάσιο!» τόνισε ο κ. Πέττας, υποστηρίζοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών σκόπιμα δεν εξέδωσε απόφαση.

Ο ίδιος έφερε το παράδειγμα επιβολής φόρου 42.900 ευρώ σε εκτάσεις με ελιές και τόνισε πως μας γυρίζουν στο Μεσαίωνα με τους δουλοπάροικους.

«Η δημόσια περιουσία έχει ξεπουληθεί και τώρα βάζουν χέρι στην ιδιωτική» σημείωσε.

Ο λογιστής Νίκος Τσουκαλάς τόνισε πως σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά που έχουν ήδη γίνει γνωστά, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει για το Δήμο Ζακυνθίων λαμβάνεται υπόψη για ολόκληρη τη Ζάκυνθο και τις εκτάσεις εντός οικισμών.

Ο ίδιος έφερε παραδείγματα φορολογούμενων των οποίων η ακίνητη περιουσία από μια αντικειμενική αξία 500.000 Ευρώ εκτινάχθηκε σε αξία μεγαλύτερη των δύο εκατομμυρίων, δημιουργώντας και νέα δεδομένα σε ότι αφορά την φορολόγηση της.

Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ αντισυνταγματική και τα εκκαθαριστικά έωλα, καθώς δεν προηγήθηκε απόφαση του Υπουργού για καθορισμό των τιμών ενώ ο συμπληρωματικός φόρος είναι πολλαπλάσιος του βασικού.

Πρότεινε μαζικές αντιδράσεις και προσφυγές με την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών στην Δ.Ο.Υ εκ μέρους των πολιτών που θίγονται.

«Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι πως για να εξεταστεί η ενδικοφανής προσφυγή θα πρέπει να καταβληθεί το 50% του φόρου. Πιστεύω πως θα βρεθεί λύση για να υποβληθούν κάποιες προσφυγές και να υπάρξουν αποτελέσματα τις πρώτες 60 ημέρες» τόνισε.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των λογιστών τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν μαζικές και συντονισμένες ενέργειες από τους φορολογούμενους που δεν πρέπει να κινηθούν μεμονωμένα και τους προέτρεψε να μην πληρώσουν το φόρο διότι θα είναι σαν να αναγνωρίζουν τα εκκαθαριστικά!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *