Ζάκυνθος

Χίλιες υπογραφές συγκεντρώθηκαν για το δρόμο Ξύγκια-Αλυκές – Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το έργο

Σε δυναμικές αντιδράσεις προχωρούν οι κάτοικοι των ορεινών και μαζί με εκπροσώπους φορέων προσπαθούν να απεγκλωβίσουν από τη γραφειοκρατία το έργο Ξύγκια-Αλυκές που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και κινδυνεύει να απενταχθεί και να μην κατασκευαστεί ποτέ ο δρόμος.

 

Ο λόγος της καθυστέρησης του έργου και ο ορατός πλέον κίνδυνος απένταξής του σχετίζεται με την αναβολή του Δικαστηρίου το οποίο θα προσδιορίσει την τιμή απαλλοτρίωσης. Μέχρι τώρα η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης για διάφορους έχει αναβληθεί πέντε φορές δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση για την αδυναμία εξεύρεσης λύσης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της ανάπτυξης του τόπου.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους κατοίκους των ορεινών να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί χίλιες υπογραφές με αίτημα την διεξαγωγή της δίκης που έχει προσδιοριστεί για μεθαύριο Πέμπτη 8 Μαρτίου.

Το σχετικό κείμενο υπογράφουν επώνυμοι και ανώνυμοι με κοινό αίτημα να επιτραπεί από το Δικηγορικό Σύλλογο, ακόμα κι αν έχει αποχή, να γίνει η δίκη.

Στην σχετική επιστολή αφήνονται υπονοούμενα για συμφέροντα τα οποία δεν αφήνουν να προχωρήσει το έργο και επισημαίνεται ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια τα οποία δεν επιτρέπουν να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Το κείμενο το οποίο μέχρι τώρα έχουν υπογράψει 1000 άνθρωποι αναφέρει τα ακόλουθα:

Εμείς, κάτοικοι της ορεινής Ζακύνθου που είδαμε με ικανοποίηση πριν περίπου δύο χρόνια να εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το σημαντικό έργο του δρόμου Ξύγκια – Αλυκές, έργο που ανοίγει επιτέλους προοπτικές όχι μόνο ανάπτυξης αλλά και ασφαλούς μετακίνησης για τους επί χρόνια παραμελημένους κατοίκους των βουνών μας, είμαστε σήμερα στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε ότι το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ επειδή κάποιοι το επιβουλεύονται (;), το σαμποτάρουν (;), δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους (;).

Γνωρίζουμε ότι πολλοί ήταν και είναι εκείνοι, είτε βρίσκονταν στους χώρους της τοπικής εξουσίας είτε σε επαγγελματικούς χώρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κωλυσιεργούν την ωρίμανση τουέργου, οι οποίοι καθυστερούν με κάθε τρόπο, ώστε να μην προλάβει να κατασκευαστεί το έργο από το ΕΣΠΑ και να είναι όνειρο για μας και τα παιδιά μας.

Ο δρόμος Ξύγκια – Αλυκές κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ γιατί δεν έχει γίνει κατορθωτό να οριστεί τιμή μονάδος για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Η τιμή μονάδος ορίζεται με δικαστική απόφαση και το θέμα έχει αναβληθεί πέντε φορές, γιατί ο δικηγορικός σύλλογος Ζακύνθου είχε απεργία και δεν επέτρεψε τη συμμετοχή των δικηγόρων, παρ’ ότι θα μπορούσε να δώσει ειδική άδεια εξαίρεσης λόγω της σοβαρότητας του θέματος για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και του κινδύνου να χαθεί το έργο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί εκ νέου για τις 8 Μαρτίου.

Καλούμε κάθε ζακυνθινό που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των ενεργειών οι οποίες θα εξασφαλίσουν την υλοποίηση του έργου, να αφήσει στην άκρη κάθε ενδοιασμό του και να συμβάλλει στην απεμπλοκή του έργου, που θα δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην ορεινή Ζάκυνθο.

Καλούμε το Δικηγορικό Σύλλογο να αποφασίσει, γενναιόδωρα, τη συμμετοχή του στη δικαστική διαδικασία ορισμού τιμής μονάδας για την απαλλοτρίωση, είτε βρίσκεται σε απεργία στις 8 Μαρτίου, είτε όχι.

Είμαστε αποφασισμένοι να παραμερίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο όλα τα εμπόδια απ’ όπου και αν προέρχονται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

 

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

και ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *