Στις σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές που καταγράφονται στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού μας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου Δημήτρης Χονδρός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε-, υπογραμμίζοντας πως τα κενά καλύπτονται εμβαλωματικά με ωρομίσθιους οι οποίοι πληρώνονται με μισθούς – χαρτζιλίκια, την στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι αδιόριστοι!
Ο κ. Χονδρός, αναφέρθηκε και στην προχθεσινή απεργία, σημειώνοντας πως ο κλάδος στη Ζάκυνθο συμμετείχε σε ποσοστό 30%, ενώ σχολίασε και το προωθούμενο σχέδιο του Υπουργείο για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο δεν αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας στην εκπαίδευση αλλά την περαιτέρω απαξίωση της.
«Οι εκπαιδευτικοί είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο σχολείων και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση υπηρετεί ένα σχολείο, στο οποίο θα μπορούν ελεύθερα να ‘εισβάλουν’ οι επιχειρήσεις και οι γονείς να πληρώνουν τα αναλώσιμα, το πετρέλαιο. Όποιος καθηγητής απορρίπτει αυτή τη λογική, θα αξιολογείται αρνητικά και θα οδηγείται εκτός εκπαίδευσης» σημείωσε σχετικά και συμπλήρωσε πως οι καθηγητές που θα υποστούν την αξιολόγηση, δεν έχουν καμία επιμόρφωση τα τελευταία 6 χρόνια.
«Τι είδος αξιολόγηση θα γίνει στο ΕΠΑΛ, ή στο Μουσικό, που δεν υπάρχουν καθηγητές;» αναρωτήθηκε.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικά το Μουσικό Σχολείο του νησιού, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, ανέφερε πως είναι αντίστοιχα με αυτά που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, αφού δεν έχουν γίνει διορισμοί καθηγητών μουσικής.
«Αυτή την στιγμή, αν και μπαίνουμε στην Άνοιξη, χάνονται κάθε εβδομάδα στη Ζάκυνθο 400 ώρες μαθήματος. Οι μισές ώρες, αφορούν τις μουσικές ειδικότητες. Το Υπουργείο, αντί να καλύψει τα κενά με τους χιλιάδες αδιόριστους, έχει προσλάβει επτά άτομα που εργάζονται τέσσερις ώρες την εβδομάδα! Πρόκειται για ωρομίσθιους που πληρώνονται με 100 – 120 ευρώ το μήνα και οι 400 ώρες, καλύπτονται με 28 ώρες και μάλιστα με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς!» ανέφερε ο κ. Χονδρός, φέρνοντας το παράδειγμα μιας καθηγήτριας στο Γυμνάσιο Λιθακιάς, που κάλυπτε 21ώρες φιλολογικών μαθημάτων και όταν πήρε άδεια λοχείας, την κάλυψε ωρομίσθιος φιλόλογος για 4 ώρες την εβδομάδα! Αξίζει να τονιστεί πως οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα ασφάλισης ή χορήγησης επιδόματος ανεργίας.
«Οι υπόλοιπες ώρες είτε δεν καλύπτονται, είτε καλύπτονται με υποχρεωτικές υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο, υποβαθμίζεται η απόδοση του καθηγητή μέσα στην τάξη» σημείωσε ακόμη ο κ. Χονδρός, συμπληρώνοντας πως κενά σε μόνιμο προσωπικό, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ ελλείψεις καταγράφονται και σε άλλα σχολεία του νησιού.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ ανάφερε πως η απάντηση και στα προβλήματα της Παιδείας, θα δοθεί από την οργάνωση των καθηγητών στα σωματεία τους, με συμμετοχή στις απεργίες και πίεση για να ανατραπεί η ασκούμενη πολιτική, που ασκείται από την Κυβέρνηση, την Ε,Ε, το ΔΝΤ και το μεγάλο κεφάλαιο και στην Ελλάδα.
Τέλος, ανέφερε πως η ΕΛΜΕΖ θα συμμετέχει στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται την προσεχή Δευτέρα στις 10.30 στη Δ.Ο.Υ με σκοπό να καταγγελθεί η ‘φοροεπιδρομή’ της Κυβέρνησης αλλά και στην κινητοποίηση, που προγραμματίζεται από κοινού με τους γονείς μέσα στις επόμενες ημέρες για τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία.