Το πολύ σημαντικό ζήτημα της διασύνδεσης μεταξύ των νησιών του Ιονίου απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του «Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο νησί της Κέρκυρας και σε αυτό συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου που κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου αλλά και το μέλος της διοίκησης Νίκος Τσίπηρας που συμμετέχει ως μέλος και στον περιφερειακό φορέα.
Το καλοκαίρι που πέρασε υπήρξε για πρώτη φορά ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών και αυτό ήταν ένα δεδομένο που αξιολόγησαν τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης, παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, υπήρξαν ζητήματα στην πράξη που αφορούσαν κυρίως την πολύωρη διάρκεια των ταξιδιών αλλά και το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν επιτρέπουν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
«Το πλοίο δεν εξυπηρέτησε κατά 100% τις ανάγκες των νησιών και αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι ασφαλή και σύγχρονα οδικά δίκτυα σε όλα τα νησιά αλλά και την άμεση δρομολόγηση των υδροπλάνων» ανέφερε ο κ. Κόττης στην εφημερίδα μας, σημειώνοντας πως η ψήφιση του νέου Νόμου δημιουργεί προσδοκίες ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια.
Το ίδιο διάστημα στην Κέρκυρα οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ζακύνθου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ακόμη σημαντική διοργάνωση και αφορούσε την «φέρουσα ικανότητα» της Κέρκυρας που εξετάστηκε στο πλαίσιο δύο απογευματινών θεματικών συνεδριών στο αείForum στην Ιόνιο Ακαδημία το Σάββατο.
Κατά τη συζήτηση ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εμπειρία της Αστυνομίας και του Νοσοκομείου, την οποίαν και παρουσίασαν ο αστυνομικός υποδιευθυντής Κώστας Βλαχόπουλος και ο διοικητής του νοσοκομείου Φοίβος Κακαβίτσας. Ο Δημήτρης Πανιπέρης εκ μέρους των κερκυραίων τουριστικών πρακτόρων εισηγήθηκε το θέμα ενώ και ο Άρης Μπατσούλης του ΟΛΚΕ, αντιπρόεδρος των μεσογειακών λιμένων παρουσίασε την εκδοχή του θέματος σε σχέση με τις κρουαζιέρες.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου συμμετείχαν και στην εκδήλωση που οργανώθηκε από συλλόγους πολιτών ευρωπαϊκών πόλεων. Κοινός παρονομαστής των πόλεων αυτών είναι ότι διαθέτουν μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Ως αποτέλεσμα είναι η διαχείριση ενός υπερβολικού αριθμού επισκεπτών στον οποίο οι υποδομές των πόλεων είναι αδύνατο να ανταποκριθούν.
Οι έξι σύλλογοι πολιτών ιστορικών πόλεων προχώρησαν στην ίδρυση δικτύου συνεργασίας, με πρωτοβουλία του συλλόγου Σαν Τζιάκομο. Το καταστατικό υπέγραψαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαν Τζιάκομο από την Κέρκυρα, η Associazione 25 Aprile της Βενετίας, η SRDje Grad του Ντουμπρόβνικ, η exArtis από την Πάφο, ο RICHes της Ρόδου και ο Regno di Candia της Κρήτης. Οι έξι σύλλογοι συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αειφορία και τη βιωσιμότητα με γνώμονα το τρίπτυχο άνθρωπος-οικονομία-περιβάλλον.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ