Ζάκυνθος

Φόβους για κατάργηση του Δημοτικού σχολείου στο Κερί εκφράζουν οι γονείς!

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι γονείς μαθητών στο  Κερί προκειμένου να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση ή ακόμη και την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου του χωριού τους. Το θέμα έχει προκύψει με δεδομένο τον μικρό αριθμό των μαθητών που φοιτά σήμερα στο σχολείο και έχει ήδη κινητοποιήσει το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου και δημοτικού του χωριού!

 

Οι ανησυχίες για την προοπτική κατάργησης του σχολείου, έχουν ξεκινήσει μετά την μετακίνηση πολλών μαθητών στον Δημοτικό Σχολείο της Λιθακιάς, οι οποίες σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παναγιώτη Καλαβρέζο, έγιναν παράνομα, με αποτέλεσμα σήμερα το σχολείο του Κερίου να αριθμεί μόνο 23 παιδάκια, την στιγμή που πριν από 4 χρόνια φοιτούσαν περίπου 40.

Επιπλέον, δεδομένου ότι μια δασκάλα από το σύνολο των τριών εκπαιδευτικών που διορίστηκαν στο σχολείο το περασμένο Καλοκαίρι, πήρε άδεια εγκυμοσύνης, το κενό στην θέση της παραμένει και δεν έχει καλυφθεί ακόμη από αναπληρωτή!

Ο κ. Καλαβρέζος, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ανέφερε αναλυτικά τις αλλαγές που έφερε στο σχολείο η μετακίνηση μαθητών στο νέο Δημοτικό Σχολείο που κατασκευάστηκε στην Λιθακιά και υπογράμμισε πως το νέο αυτό σχολείο κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το παλιό κτήριο στο χωριό  και όχι για να καλύψει τις ανάγκες σε Αγαλά, Λιθακιά και Κερί, όπως κάποιοι διατείνονταν κατά το παρελθόν.

«Πριν κάποια χρόνια, μετά την ολοκλήρωση του Δημοτικού Σχολείου της Λιθακιάς, έχει προσπάθεια να γίνουν συγχωνεύσεις και να καταργηθεί το σχολείο του Κερίου, με την προϋπόθεση πως το νέο σχολείο θα κάλυπτε τις ανάγκες του Αγαλά, του Κερίου και της Λιθακιάς! Εκ των υστέρων, ενημερωθήκαμε από τον τότε Προϊστάμενο της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης και τον Πρόεδρο της Λιθακιάς ότι το νέο σχολείο κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το παλιό σχολείο της Λιθακιάς . Ακολούθησε μια διευρυμένη συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και αποφασίσαμε να μην πάμε τα παιδιά μας στην Λιθακιά, ωστόσο κάποιοι γονείς, που πρωτοστάτησαν στο κλείσιμο του σχολείου, το έκαναν!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαβρέζος, συμπληρώνοντας πως περίπου 15 παιδιά μεταγράφηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της Λιθακιάς από το Κερί, μέσα από μια παράνομη διαδικασία, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταγραφή δεν έγινε από μονοθέσιο ή διθέσιο αλλά από τριθέσιο σχολείο, όπως είναι αυτό του Κερίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, το σχολείο τα τελευταία χρόνια αδρανοποιήθηκε και έμεινε με λίγους μαθητές εξαιτίας των μεταγραφών, με αποτέλεσμα και το σχολείο της Λιθακιάς να υποβαθμιστεί, αφού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό παιδιών σε κάθε τάξη.

«Εμείς ζητήσαμε κατά το παρελθόν το σχολείο μας να μετατραπεί σε τετραθέσιο, με την επιστροφή των μαθητών που έφυγαν τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιζόταν και το δικό μας σχολείο αλλά και το σχολείο της Λιθακιάς. Το σχολείο του Κερίου έχει τις κτιριακές εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει ακόμη και ως εξαθέσιο» ανέφερε ο κ. Καλαβρέζος, τονίζοντας πως οι γονείς θέλουν το δημοτικό  σχολείο στο Κερί να παραμείνει σε λειτουργία και να μην καταργηθεί, έτσι ώστε τα παιδιά να μην  αναγκάζονται να μετακινούνται 8 με 9 χιλιόμετρα για να φοιτήσουν στο σχολείο της Λιθακιάς, σε μια περίοδο μάλιστα που τα μαθητικά δρομολόγια γίνονται μετ΄ εμποδίων.

Ο κ. Καλαβρέζος ανέφερε ακόμη πως με το κενό  του ενός δασκάλου, παρά τις δεσμεύσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πως θα καλυφθεί, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στην λειτουργία του σχολείου ως διθέσιο και μελλοντικά στην κατάργησή του! Μάλιστα ανέφερε πως στις 19 Οκτώβρη θα υποβληθούν προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και αυτό θα είναι πιο εύκολο να γίνει σε ένα διθέσιο σχολείο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *