Ζάκυνθος

«Φωτογραφική» τροπολογία νομοσχεδίου για την εκμετάλλευση χώρων του Νοσοκομείου μας

Ως «φωτογραφικό» για την περίπτωση του Νοσοκομείου Ζακύνθου χαρακτηρίζουν  εκπρόσωποι  των Εργαζομένων του ιδρύματος άρθρο  που συμπεριλαμβάνεται στο υπό συζήτηση προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις» και αφορά τα έσοδα από εκμετάλλευση χώρων του Νοσοκομείου.

Η εν λόγω τροπολογία, έρχεται να δρομολογήσει συγκεκριμένη και μάλλον «κατευθυνόμενη»  λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το κυλικείο και το ανθοπωλείο στο ισόγειο του κτηρίου του Νοσοκομείου, «κατοχυρώνοντας» με νομοθετική πλέον ρύθμιση τα δικαιώματα της Μονής Αγίου Διονυσίου και Στροφάδων στα δύο καταστήματα.

Θυμίζουμε πως ο Σύλλογος των Εργαζομένων κατά το πρόσφατο παρελθόν,  υπό την πίεση της ανάγκης να εξασφαλιστούν έσοδα για το Νοσοκομείο, διερεύνησε νομικά το συμβόλαιο που είχε συναφθεί μεταξύ της Μόνης και της ΔΥΠΕ και αφορούσε την παραχώρηση του οικοπέδου στο Γαϊτάνι για την ανέγερση του Νοσοκομείου, καταγγέλλοντας στην συνέχεια ότι η εκχώρηση της εκμίσθωσης των δύο καταστημάτων στην Μονή, αν και συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιο, είναι παράνομη.

Η τροπολογία που φέρει την υπογραφή των Υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου προβλέπει πως τα έσοδα από την εκμετάλλευση των χώρων του Νοσοκομείου, θα ανήκουν στο Νοσοκομείο, εκτός αν υπάρχει διαφορετική συμφωνία βάση συμβολαίου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ζακύνθου.
Πιο συγκεκριμένα στη τροπολογία αναφέρεται

«Η περίπτωση (ι) του αρ. 28 του ν. 2519/1997, τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής:Τα έσοδα από εκμετάλλευση χώρων και εγκαταστάσεων για μη ιατρικές υπηρεσίες σε νοσηλευομένους, επισκέπτες, καθώς και στο προσωπικό, εκτός αν άλλως έχει συμφωνηθεί συμβολαιογραφικώς, σε περιπτώσεις κληρονομιών, κληροδοσιών ή δωρεών υπό όρο. Τα νοσοκομεία δύνανται να λειτουργούν ή να εκμισθώνουν χώρους και εγκαταστάσεις τους ως κυλικεία, ανθοπωλεία κ.λ.π. με την εξαίρεση της ανωτέρω συμβολαιογραφικής δεσμεύσεως»

Ο Σύλλογος προχώρησε σε καταγγελία κατά του Υφυπουργού Υγείας, η οποία κάνει λόγο για νέο Βατοπέδιο, ενώ σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του –Ε- η Γραμματέας του Συλλόγου, θύμισε πως η υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση και τόνισε πως ο Αναπληρωτής Υπουργός είναι εκείνος που ασκεί πιέσεις τόσο προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, όσο και προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ώστε να ,μη γίνει η δημοπράτηση των καταστημάτων από το Νοσοκομείο.

Η καταγγελία που απέστειλε ο Σύλλογος των εργαζομένων σε μια σειρά από πρόσωπα όπως είναι ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου αναφέρει:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ»                                       

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ      
Ζάκυνθος, 20/11/2014

ΠΡΟΣ
1.    Εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Α. Σαμαρά
2.    Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Σ. Μεϊμαράκη και στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή
3.    Αξιότιμο Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Βορίδη
4.    Αξιότιμο Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη
5.    Βουλευτή Ζακύνθου κ. Στ. Κοντονή
6.    Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Ε. Νιοτόπουλο
7.    Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Π. Κολοκοτσά
8.    Διοικητή 6ης Υ.ΠΕ. κ. Ν. Στακιά
9.    Διοικητή ΓΝΖ κ. Κ. Κονίδα
10.    Ιατρικό Σύλλογο Ζακύνθου
11.    Μ.Μ.Ε.
 
¨ΝΕΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟ ΕΝ ΟΨΕΙ¨

 Καταγγέλλουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λ. Γρηγοράκο ο οποίος κατ’ απαίτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομου με τροπολογία που προωθεί στη Βουλή για ψήφιση, προσπαθεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων, παράνομο όρο συμβολαίου (που συντάχθηκε το 2002) συγκαλύπτοντας απάτη εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και παραχωρώντας την ισόβια εκμετάλλευση του κυλικείου και ανθοπωλείου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου παρακάμπτοντας την ισχύουσα νομοθεσία.
Κατ’ αυτό τον τρόπο το Νοσοκομείο Ζακύνθου θα αποτελέσει Πανελλήνια πρωτοτυπία απώλειας θεσμοθετημένων ίδιων πόρων προς όφελος τρίτων και μάλιστα με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λ. Γρηγοράκου.
Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω αίτημα (όρος συμβολαίου) είχε απορριφθεί τελείως βάσει νόμου επί Υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου με το υπ’ αριθμ 3277/05-12-2001 έγγραφο.
Είναι κατανοητή σε όλους πλέον η σκοπιμότητα αυτής της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης, δεδομένου ότι η εν λόγω υπόθεση διερευνάται ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Θα δούμε τι άλλο θα ακολουθήσει και για άλλα νοσοκομεία , ιδρύματα κλπ.

Σημειώνεται τέλος, πως δικαστικά έχει προσφύγει για το θέμα το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Αγίου Διονυσίου, τονίζοντας πως το οικόπεδο παραχωρήθηκε στο Νοσοκομείο υπό την προϋπόθεση της εκμετάλλευσης των δύο καταστημάτων από την Μονή και οι όροι αυτοί που έχουν υπογραφεί δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται εκ των υστέρων!

Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *