Την πρώτη ψυχρολουσία πήραν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο νομό μας αυτές τις ημέρες που είδαν τα βεβαιωμένα ποσά του ΕΝΦΙΑ και τις αυξήσεις που καλούνται να πληρώσουν.
Αν και ήταν γνωστό πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επέφερε αύξηση στα ποσά του ΕΝΦΙΑ, εκείνο που φαίνεται τώρα είναι ότι δεν προηγήθηκε σοβαρή δουλειά ώστε οι αυξήσεις να ανταποκρίνονται στις περιοχές που έχουν υψηλή αξία και το υπουργείο με πολύ πρόχειρο τρόπο έλαβε αποφάσεις.
Σε ορισμένες περιοχές της Ζακύνθου, ειδικά στην πόλη, οι αυξήσεις είναι μεγάλες και πρόκειται για περιοχές του κέντρου αλλά και των περιχώρων, όπως οι Κήποι που έχουν Εργατικές Κατοικίες.
TI ΛΕΝΕ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Οι λογιστές εδώ και αρκετούς μήνες είχαν χτυπήσει το καμπανάκι για τις αυξήσεις και με δηλώσεις τους είχαν αναφέρει πως δεν υπάρχει λογική στις ενέργειες του υπουργείου αφού – στη Ζάκυνθο για παράδειγμα – έχουμε αύξηση στις Εργατικές κατοικίες.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των λογιστών Δημήτρης Πέττας δήλωσε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν ήλθαν να επιβεβαιώσουν αυτά που έλεγαν οι λογιστές για αυξήσεις σε φτωχές περιοχές και αμετάβλητες τις πληρωμές στις πιο καλές περιοχές της Ζακύνθου (πχ Αγία Τριάδα). Επίσης ο κ. Πέττας δήλωσε πως το υπουργείο δεν έκανε ουσιαστική δουλειά για να εξετάσει σε ποιες περιοχές πρέπει να αυξηθούν και σε ποιές πρέπει να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.
Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος του Σωματείου των λογιστών Νίκος Τσουκαλάς δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο φορτίο το αναλαμβάνουν οι λεγόμενες λαϊκές περιοχές αλλά και η ύπαιθρος. Δεν μπορώ να καταλάβω την επιχειρηματολογία της Επιτροπής των Σοφών του Υπουργείου Οικονομικών που συνέταξε αυτούς τους πίνακες».
«Η Πολιτεία βλέπει τη Ζάκυνθο σαν μια παχιά αγελάδα που πρέπει να την αρμέξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.
Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη πληρώνεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η πέμπτη έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πριν από λίγες ημέρες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν τα εξής για τον ΕΝΦΙΑ:
Κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ είναι μειωμένο εφέτος σε σύγκριση με το 2017 το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε, ενώ ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο, αυτός εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περυσινή εκκαθάριση.
• Το 2015 η συνολική βεβαίωση ήταν σχεδόν 3,251 δισ. ευρώ, το 2016 ανήλθε σε 3,180 δισ. ευρώ, το 2017 σε 3,153 δισ. ευρώ και εφέτος σε 3,093 δισ. ευρώ.
• Το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και άνω. Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα.
• Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Από το 14% των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ.
• Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά σε φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις).
• H αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος, επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας τον συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογούμενους με συνολική περιουσία αξίας έως και 250.000 ευρώ.
• Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ