Ζάκυνθος

Φορτηγό πλοίο με λαθραία τσιγάρα και …δύο ονόματα εντόπισαν οι λιμενικές αρχές

Ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό διακίνησης μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων, έχει κινητοποιήσει από χθες το πρωί τις λιμενικές αρχές του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι θάλασσες του Ιονίου, συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις γνώριμες  διαδρομές του λαθραίου εμπορίου προς τις … «αγορές» της Δύσης.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, το πλωτό που μετέφερε το λαθραίο εμπόρευμα, ένα φορτηγό πλοίο μήκους περίπου 57 μέτρων, εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του όχι στα ανοιχτά αλλά …δεμένο από την πρύμνη στο λιμανάκι του Πόρτο Βρώμη στην Αναφωνήτρια.
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το πλωτό δεν εντοπίστηκε από κάποιον κάτοικο ή επαγγελματία της περιοχής, αλλά από το όχημα του Λιμενικού που πραγματοποιούσε χερσαία περιπολία στις δυτικές ακτές του νησιού!
Το πλοίο με το όνομα «AMARANTHUS»  και σημαία των νησιών Παλάου, είχε δεθεί υποτυπωδώς από τον προβλήτα του λιμανιού και η πρώτη έννοια των λιμενικών που έσπευσαν στην περιοχή για αυτοψία, ήταν να το δέσουν με ασφάλεια ώστε να απαλειφθεί ο κίνδυνος για τη βύθισή του.
Μια ακόμη ενέργεια που έγινε από την υπηρεσία ήταν να ειδοποιηθεί όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να γίνει άντληση θαλάσσιου νερού που είχε εισρεύσει στα αμπάρια αλλά και να τοποθετηθεί τσιμέντο για να στεγανοποιηθεί στοιχειωδώς το σημείο του πλοίου που είχε υποστεί ζημιά από τα βράχια.
Πάνω στο πλοίο, βρέθηκαν εκατοντάδες κιβώτια με τσιγάρα, τα οποία καταλάμβαναν περίπου το μισό χώρο των αμπαριών ενώ όπως προαναφέρθηκε, καθώς το πλοίο ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένο, δεν βρέθηκε κανένα από τα μέλη του πληρώματος!
Ωστόσο, κατά τον έλεγχο των λιμενικών βρέθηκαν έγγραφα στα οποία αναφέρεται εκτός από το όνομα AMARANTHUS και ένα δεύτερο όνομα για το πλοίο το «ISIK 2» με σημαία Μολδαβίας.
Το ίδιο όνομα ήταν εμφανές και πάνω στο πλοίο αν και υποτυπωδώς είχε σβηστεί.
Ακόμη βρέθηκαν λίστες με τα ονόματα των μελών του πληρώματος, ουκρανικής καταγωγής και ακολούθως ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, προκειμένου να συμβάλουν στον εντοπισμό τους.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, δεν επέτρεψαν την ρυμούλκησή του στο λιμάνι του νησιού, καθώς το σημείο όπου βρίσκεται είναι επισφαλές και δυνάμεις του λιμενικού παραμένουν στο Πόρτο Βρώμη για την φύλαξή του, μέχρι να μεταφερθεί στο λιμάνι.
Η μεταφορά του θα γίνει  εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *